Betydningen av CV

Man kan bli ganske frustrert når man begynne å sende ut jobbsøknader på markedet. Mange krever en fyldig CV med ting som tyder på lang erfaring, gode karakterer og stor aktivitet. Men for alle er ikke livet lagt opp etter en forhåndsbestilt plan, slik det kan se ut for enkelte.

Og betydningen av CV er en stor del av det. Så hvordan man skriver en CV er ekstremt viktig. Denne oversikten viser hva du har gjort, men også hvilke planer du har. Er man i et løp med utdanning, kan man føre opp dette.

Her skal vi se på hvilken betydning en CV har og hvordan man best kan dra nytte av den.

Tidlig i livet

Som ung eller i en utsatt gruppe vil man ofte stille dårligere i arbeidsmarkedet enn de som har lenger erfaring. CV har alt å si når man skal søke jobb. Men en ung vil ikke ha så mye å fylle opp CV med, og derfor må man være oppfinnsom og smart. Noe av det arbeidsgiveren ser etter er hull i CV. Hull betyr at det er perioder i livet man ikke har gjort rede for i CV. Det kan ofte være at man har tatt seg et friår eller ikke vært sikker på hva man skulle gjøre videre etter videregående. I stedet for å holde perioden åpen, må man være kreativ. Er man glad i modellfly og brukte denne tiden på å sette sammen et gammelt eksemplar, er det viktig å få fram dette. Eller om man ikke gjorde noe, kan man skrive at man leste seg opp på studieretninger og reisemål. Disse tingene viser at flere ting:

  • At du er aktiv
  • Du kan sette sammen komplisert elektronikk
  • At man kan tenke strategisk
  • Du tenker gjennom situasjonen før du går på noe nytt

Alle disse egenskapene kan være viktige når man søker jobb. Man kan bruke dem på flere måter. En aktiv ungdom som ikke sover bort dagene, er en ressurs for en hver bedrift. At en kan mekke og fikse elektroniske systemer er også av stor interesse for mange bedrifter. Å være analytisk og reflektert er undervurdert i mange yrker.

Senere i livet

Etter noen år, begynner CV å bli svært utfyllende. Kanskje har man både vært verneombud og kasserer, og kanskje man har vært trener og oppsynsmann for barnas idrettsklubber. Dessuten har man gjerne mange punkt å fylle ut på utdanning og karriere avsnittene. Det som er viktig er at man bruker informasjonen med kløkt. Det er ikke i alle sammenhenger det passer seg å ta med alt. Skal du søke på en jobb innenfor økonomi, kan det være uvesentlig at du har vært brannmann. Det kan også være misvisende å fortelle om at du har studert noen emner i statsvitenskap, om man tenker å søke på ingeniøryrker.

Senere i livet må man velge og vrake, spesielt om man har mye erfaring. Kvinner kan ofte oppleve flere hull i CV, og disse har en naturlig forklaring. Å være nybakt mor krever masse tid og arbeid, og dette er viktig å ta med i stedet for å la perioden stå tom. Det kan også hende man har solgt hus med stor avkastning og har brukt nesten ett år med permisjon fra jobb til å bygge drømmehuset. Dette er også svært viktig å ta med, da det viser at man både har planleggingsevner og har stå-på-vilje.

Konklusjon

En CV har ulik betydning i forskjellige faser av livet. Det er viktig å fylle alle små hull, selv om man kanskje ikke har gjort noe spesielt. Det kan være mange smarte triks å benytte seg av for å få en helhet i den. Tenk over betydningen av CV.

Leave A Comment?