Billige alkohol og promilletester lurer deg

Billige alkoholtestere og promilletester måler feil. Du risikerer å sette deg full bak rattet. Skål!

Grønne og brune flaskehalser klirrer mot hverandre, før den kjølige humlen treffer svelget på de fem som har satt stevne til en øl-piknik på en varm sommerdag.

Som på resten av landets sommersammenkomster stiger promillen jevnt og rolig i solskinnet og etter en lang dag kan det være vanskelig – for ikke å si umulig – å regne ut om man lovlig kan sette seg bak rattet på veien hjem.

Alle merkene med alkotester lover at man etter et enkelt pust kan finne ut om man har over de tillatte 0,2 promille alkohol i blodet. Men virker de små apparatene som de skal, og viser de den riktige promillen, når man blåser inn i dem?

Samme resultat tross flere øl
Når det gjelder det de tre billigste alkometrene er svaret et klart nei. Det tar ikke mange forsøk å konstatere at de måler like tilfeldig som den varme sommervinden i parken blåser denne ettermiddagen.

Og like usikkert som de billige apparatene måler, like sikre viser de dyre seg å være. De er riktignok dyre. Så dyre at man heller vil la være å drikke hvis jeg skal kjøre bil etterpå. Eller ringer etter en taxi. De kan man få mange av for prisen av en promilletest som viser riktig, kr 2500,-.

Leave A Comment?