Å kjøpe bruktbil kan føles som både en vitenskap og et risikoprosjekt.
Men det holder kanskje med litt basiskunnskap og en sjekkliste for å få det ned på jorda. Jo mer du kan om bil er selvfølgelig bra, men du kommer også langt hvis du følger disse tipsene.
1.Finn ut om bilen er tidligere skadet
Spør selgeren om den i så fall har vært på verksted og hva som har blitt gjort. Be om å få dokumentasjon på det. Det kan av og til være at skaden er mer omfattende enn det selgeren har fått inntrykk av.
2. Se etter rust
Rust er en av bileierens verste fiender. Se spesielt etter uhumskhetene på innerskjermer, undersiden av dører og i skjermbuer bak koffertlokk eller bakluke.
3. Spør når registerreimen ble skiftet sist.
Registerreimen skiftes med visse intervaller, og er en forholdsvis kostbar del. Det er derfor av betydning når du vurderer prisen om dette er gjort nylig.
4. Ta en prøvetur
Selvfølgelig skal du prøve bilen før du kjøper. Det er da du tester ut kjøreegenskapene og føler når det er noe feil. Men ikke nøy deg med en tur rundt kvartalet. Få den ut på motorveien og prøv den også i høy fart.
5. Skriv en god kontrakt
Du kan bruke standardkontrakter eller den selgeren tilbyr, men sørg for å få inkludert alle selgerens påstander om bilen. Det er disse som er utgangspunktet dersom det senere blir en tvist.
6. Sjekk om det er heftelser på bilen i Brønnøysund-registrene
Du kjøper ikke en bil det er pant i. Det vil følge med hvis det ikke sikres at det gjøres opp før eller i forbindelse med salget. Banken ordner det hvis tar opp lån med salgspant i bilen, ellers må du forsikre deg selv om dette.
Når bilen selges som den er
En vanlig klausul i kjøpekontrakten er at bilen selges som den er. Det betyr at selgeren ikke ønsker å ta ansvar for feil eller mangler som dukker opp etter kjøpet.
Det betyr ikke at det er forbudt å reklamere hvis du har kjøpt katta i sekken. Har selgeren bevisst villedet deg, eller er bilen ikke samsvar med man kan forvente ut fra pris og årsmodell, kan du absolutt klage.
Men at den selges som den er stiller litt ekstra krav til din undersøkelse av kjøretøyet på forhånd. Det du ser, aksepterer du ved kjøpet. Det er det du ikke ser det kan oppstå konflikter om i ettertid.
Krav overfor selger i etterkant
Det er ulike tiltak fra selges side som kan imøtekomme dine påpekninger. Det kan være:
- Retting
- Prisavslag
- Heving
- Omlevering
- Erstatning
Selger har også en rett til selv å fikse mangelen før du kommer med ytterligere krav. Det er når dette ikke gjøres på en tilfredsstillende måte at det er snakk om andre sanksjoner.
Da kan være at selgeren betaler tilbake litt av kjøpesummen (prisavslag), leverer tilbake hele kjøpesummen (heving), leverer ny bil (omlevering) eller erstatter ande utgifter du måtte ha hatt (erstatningsbil, verkstedutredninger osv.).
«Forutsetningen for at du kan heve er at du har kjøpt en bil med en «vesentlig mangel».» Kilde: Erstatning.no.
Noen ganger kan det lønne seg å kontakte advokat for å få fremdrift i slike saker. Utgiftene til dette kan i noen tilfeller dekkes av bilforsikringen.