Dette må du tenke på ved et dødsfall

Å miste en man er glad i vil alltid være utrolig vanskelig. Døden er en naturlig del av livet, og vil alltid komme på et tidspunkt. Mange finner lys i sorgen ved å tenke på personen som har gått bort, og livet man har hatt sammen. En slik sørgeperiode er tøff, men også viktig. Som pårørende er det i tillegg noen praktiske ting man skal tenke på, som blant annet begravelse.

Sjekkliste ved dødsfall

Når du som pårørende skal takle sorg samtidig som det er en rekke praktiske ting som skal ordnes, så er oversikt viktig. En sjekkliste over hva man skal huske ved dødsfall er et godt sted å starte. For å gjøre denne prosessen lettere kan man ta kontakt med et begravelsesbyrå. De hjelper deg ikke bare med å planlegge sleve begravelsen, men også med mye av det praktiske rundt dødsfallet. Les mer om begravelsesbyrå og hvordan de kan hjelpe om du står i denne situasjonen.

Når det kommer til dine oppgaver så er det særlig syv ting du må huske:

  1. Du må informere de andre pårørende om dødsfallet. Dette kan være arvinger, venner og kollegaer. Når en person dør trenger du ikke å informere Folkeregisteret, da de blir informert automatisk. Du må dog melde fra til tingretten, noe et begravelsesbyrå kan hjelpe deg med.
  2. Du må også si opp eventuelle avtaler abonnementer og medlemskap som den avdøde har hatt.
  3. I tillegg til dette skal du også si opp avtalegiroer og faste overføringer.
  4. Deretter kommer det en tid der du skal velge et begravelsesbyrå. Disse kan man komme i kontakt med på nett, direkte eller over telefon.
  5. Den avdødes post er noe du som pårørende skal ta hånd om, slik at den ikke kommer på avveie.
  6. Du må se gjennom den avdødes forsikringer.
  7. Til skutt må du ta hånd om en rekke praktiske oppgaver som for eksempel å ta vare på, eller finne nytt hjem til eventuelle kjæledyr, makulere id-bevis, melde fra til hjemmetjenesten, samle inn reservenøkler som kan ligge rundt omkring, levere inn våpen til politiet, og sikre huset for innbrudd.

Som pårørende ved et dødsfall kan man føle seg ganske rådvill. I en tid der man sørger er det ikke lett å finne motivasjon til å gjøre praktiske oppgaver, som vil minne deg på den avdøde. Likevel er dette viktig arbeid som må gjøres. Du kan heldig vis søke hjelp hos et begravelsesbyrå. Disse er eksperter i en slik sitasjon, og kjenner godt til det som må gjøres. Hvis du har mulighet vil det også hjelpe å omringe seg med venner og familie i den tøffe tiden, og minnes om gode stunder med den avdøde.