Er det lønnsomt med solcellepaneler?

Hvis du leser avisen så har du helt sikkert fått med deg at politikere, næringsliv og investorer snakker om det «grønne skiftet». Det blir snakket om alternativer til fossile brennstoffer som vi i dag bruker til alt fra transport til strømmen vi får ut av støpselet hjemme. En av løsningene på dette problemet virker å være solcellepaneler. Stadig flere husstander skaffer seg solcellepanel og nå begynner eiere av næringsbygg å montere solcellepaneler på sine bygg. Det store spørsmålet er hvorfor gjør de dette og er det lønnsomt å montere solcellepanel?

Svaret på spørsmålet er JA. Det er lønnsomt med solcellepaneler i Norge, men det er kun lønnsomt på grunn av at norsk politikk gjør det lønnsomt. For vi har nemlig noen svært gode støtteordninger for både solcellepaneler til boliger og til næringsbygg. Det er igjennom det statlige organet ENOVA at man kan søke om støtte til både næringsbygg og boliger. Støtten er i følge nettsiden Solcellepaneler.com er helt opp til 27000,- for private boliger hvis man kobler seg til strømnettet og den blir godkjent. For næringsbygg er det andre støtteordninger som er mer kompliserte som vi ikke skal gå inn på i denne artikkelen. Uten støtteordningen til ENOVA så ville det blitt vanskelig å fått det økonomisk til å gå rundt med solcelleanlegg flere steder i landet.

 

Et annet viktig element her er at veldig mye ligger til rette for at solenergi vil bli lønnsomt selv uten støtten over de neste 10-20 årene. Strømprisene i Norge har vært veldig lave men med stor eksport og etterspørsel etter grønn energi fra våre vannkraftverk fra utlandet så vil prisene fortsette å øke. Det er dermed spådd at det totale regnestykket for et solcelleanlegg vil se betydelig bedre ut for hvert eneste år som går.

De aller fleste som investerer i et solcelleanlegg tenker på mer enn penger, de tenker på miljøet. For man kommer ikke bort i fra at hvis alle i Norge med solenergi nok får solcellepaneler på taket så vil det hjelpe på miljøet. Man får ikke noe grønnere strøm enn den som faktisk kommer fra solen. Det er mer miljøvennlig enn noe annet tiltak som f.eks vindmøller eller annen type kraft.

Konklusjonen er dermed ganske klokkeklar. Ja, med de gode ordningene er solcellepanel lønnsomt for de aller fleste i Norge og sannsynligheten er stor for at lønnsomheten faktisk bare kommer til å øke med årene som kommer.

Leave A Comment?