Fantasy og eventyr – en fascinerende sjanger

Det finnes utallige forskjellige filmsjangere, fra enkle komedier til mørke grøssere og skrekkfilmer. Et sted midt imellom disse ytterpunktene finner vi en ganske bred, men samtidig mangfoldig, sjanger – nemlig det som gjerne omtales som «fantasy» både når det gjelder bøker og filmer. Storfilmer som Ringenes herre, Løven, heksa og klesskapet og Jumanji er bare noen eksempler fra denne sjangeren.

Portal- og oppdragsfantasy er den vanligste kategorien

Det er gjort forsøk til å kategorisere fantasy i enda flere undersjangere. Den kanskje mest omfattende og klassiske underkategorien er såkalt «portal- og oppdragsfantasy». Begrepet er relativt selvforklarende, da denne kategorien inneholder historier der helten eller heltene skal reise til en annen verden via en portal og/eller utføre oppdrag. Et typisk eksempel er Jumanji, der hovedpersonene beveger seg inn i et overnaturlig brettspill.

Ringenes herre er også en del av denne underkategorien, og det gjelder også Løven, heksa og klesskapet. Begge disse to filmene inneholder de typiske grepene med portaler, en fremmed verden og oppdrag som skal utføres.

Hvorfor er vi så fascinert av fantasy?

Fantasy i stort innefatter også verdenssuksesser som Harry Potter, og det er tydelig at forskjellige fantasy-elementer har en fantastisk tiltrekningskraft. Samtidig er disse historiene per definisjon helt utrolige, usannsynlige og kanskje direkte barnslige. Likevel er det ikke bare barn, men også ungdommer og voksne, som setter pris på en god fantasy-fortelling.

Kanskje er det denne følelse av å faktisk få bli med på en reise til en helt annen verden, som gjør fantasy-sjangeren så fantastisk. Historien er ikke realistisk, men det er kanskje akkurat det som gjør den så interessant. Den lar seeren eller leseren bli helt oppslukt av et fremmed univers, og glemme sin egen verden helt i noen øyeblikk eller timer. Det er en fantastisk opplevelse, som få andre bok- eller filmsjangere kan matche – og derfor er det også så mange som elsker fantasy.