Det å bruke smarttelefoner, nettbrett eller datamaskiner er noe de fleste gjør mange timer hver eneste dag. Mange av oss bruker også enhetene våre i timene før vi går til sengs, og det er nok mange som ligger litt i senga og sjekker sosiale medier før man legger seg til for å sove. Samtidig er det mange som sliter med å sove godt gjennom nettene. Har du noen gang tenkt på at det kan ha en sammenheng med skjermbruken din?
Blått LED-lys fra skjermer forstyrrer søvnhormonene våre
Moderne forskning har slått fast at det blå LED-lyset som kommer fra skjermene på smarttelefoner, nettbrett og datamaskiner kan forstyrre nivået av melatonin i kroppen vår. Melatonin er også kjent som søvnhormonet vårt, og produksjonen av dette hormonet varierer avhengig av tidspunkt på dagen og hvor mye dagslys det er ute. Når det er midt på lyse dagen og man skal være våken, produseres det lite melatonin slik at du har et lavt nivå i kroppen din, da det gjør det lettere å holde seg våken.
Når ettermiddagen kommer og kvelden stiger på, begynner kroppen å tilpasse nivået av melatonin i kroppen, slik at man gradvis blir trøttere utpå kvelden samtidig som mørket stiger frem.
Kroppen blir forvirret av lyset fra skjermene
Ettersom mange bruker å tilbringe mange timer foran skjermen om ettermiddagene og kveldene, gjør dette til at kroppene våre lures. Det i hvert fall det som er forskernes teori. De mener at kroppene våre tror at det sterke LED-lyset som kommer fra skjermene på telefoner og datamaskiner faktisk er dagslys. I og med at mange sitter med skjermlyset foran seg utover kvelden, starter derfor ikke kroppen med produksjonen av søvnhormonet, slik den egentlig skulle ha gjort.
Mange driver nok med sosiale medier eller spill på mobilen sin hver eneste kveld, og legger ikke fra seg telefonen før man går til sengs. Hvis du er en av dem som sliter med å sovne når du legger deg, og vet at du ofte sitter foran PC- eller mobilskjermen helt til du legger deg, kan det være lurt å trappe ned på skjermbruken i timene før leggetid.
Hvis man av en eller annen grunn ikke har mulighet eller lyst til å trappe ned på skjermbruken om kvelden, kan det hjelpe å justere ned lysstyrken på skjermen gradvis etter hvert som kvelden stiger frem. Enkelte smarttelefoner kommer også med en inkludert nattmodus-funksjon som hjelper til ved å redusere det blå lyset man utsettes for. Med en slik funksjon er det mindre sjanse for at søvnhormonet påvirkes like mye som det ellers ville ha gjort.
Hvis du bruker PC finnes det enkelte apper du kan laste ned som gjør den samme funksjonen som nattmodusen på smarttelefoner. Her kan du stille inn vanlig leggetid og vekketid, og deretter gjør programmet jobben ved å tilpasse lysnivået alt etter når på døgnet det er, og hvor lenge det er til du skal legge deg.