Hva er en betalingsanmerkning?

En betalingsanmerkning er en merknad som registreres i løsøreregisteret. Merknaden kan kun registreres av:

  • Inkassobyråer
  • NAV Innkreving
  • Kemner
  • Politi
  • Statens Innkrevingssentral
Grunnen til at man får en betalingsanmerkning er følgende:
  • Når det er begjært lønnstrekk eller trygdetrekk
  • Nå det er registrert krav i eiendom eller andre verdier
  • Gjeldsordning 
  • Personlig konkurs
Det er strenge regler for hva som skal skje før et krav blir registrert som betalingsanmerkning. Det skal sendes et forhåndsvarsel til deg før betalingsanmerkningen registreres. Hvis du får et slikt varsel så anbefaler vi at du betaler kravet hvis det er riktig eller bestrider dette.

Hvordan fjerne en betalingsanmerkning? 

Det er enkelt og raskt å fjerne en betalingsanmerkning, man må første gjøre opp kravet. Deretter så kan man kontakte de som registrerte betalingsanmerkningen for å få de til å fjerne den. Det kan ta 1-2 dager før de er borte.
I henhold til norsk lov så skal en betalingsanmerkning kun stå registrert i 4 år før den slettes. Det betyr at om du har mange gamle krav på deg så kan du ha krav på at disse slettes hvis det har skjedd for en tid tilbake siden.

Hva slags konsekvenser gir en betalingsanmerkning?

En betalingsanmerkning gjør det vanskelig for deg å søke om lån, få kreditt og kan i enkelte tilfeller blokkere deg fra å flere typer jobber. Betalingsanmerkningen har to funksjoner, den skal verne deg fra å ta opp mer gjeld. Samtidig så skal den hindre at bedrifter kan tape penger på å yte deg kreditt eller lignende.

Hva gjør man hvis man får en betalingsanmerkning?

Hvis du får en betalingsanmerkning så anbefaler vi at du betaler den vekk. Hvis du ikke har mulighet til det så anbefaler vi at du kontakter NAV sin gjeldsrådgiver eller om du har økonomi til det hyrer inn en advokat som kan gi deg råd på hva du burde gjøre fremover. Det er uansett viktig å ha fokus på å bli kvitt betalingsanmerkningen og sørge for at man ikke havner i dette uføret igjen.
Hvis du eier egen bolig så kan du få en refinansiering med betalingsanmerkning. Da får du slettet alle betalingsanmerkninger og du forholder deg kun til 1 lån. Ulempene med en slik løsning er at man får en relativ høy rente på lånet og at det er et ganske saftig etableringsgebyr.

Leave A Comment?