Hvordan oppnå bedre sikkerhet på nett?

Det er ingen hemmelighet at internettet blir et stadig farligere sted å oppholde seg.

For det første driver diverse mennesker og lager virus ment for å enten ødelegge PC-en din eller innhente viktig informasjon om deg. Slike virusprogrammer befinner seg mange steder på nettet, og du kan rammes enten du befinner deg på feil nettside eller dersom du prøver å laste ned en programvare.

For det andre har anonymiteten vår på nett nærmest blitt ikke-eksisterende. Uansett hvor vi beveger oss på nettet vil noen overvåke oss. Beveger du deg på en nettside, er det en stor sjanse for at nettsiden lagrer informasjon om deg, såkalte cookies. Slik informasjon kan både brukes til å vise deg målrettet reklame ment for å endre vanene dine. I tillegg til dette selges ofte slik informasjon til utenforstående tredjeparter. Nettleseren din logger også trafikken din. Slikt sett blir du i en stor grad overvåket.

Men det stopper ikke bare der. Myndighetene bedriver også en aktiv overvåkning, og selv om det ikke er slik at noen aktivt følger med på hva du gjør, er det ikke vanskelig å spore internettrafikken din dersom noen virkelig skulle ønske dette. I tillegg er du sårbar for hackere og andre datakyndige mennesker, som relativt enkelt kan hacke PCen din og stjele informasjon som bankinformasjon eller hemmelige bilder.

Uansett hva det måtte gjelde er det altså ikke til å komme fra at vi stadig blir mer overvåket. Det føles litt som å ha en person som følger etter deg på gaten til enhver tid. Det er naturligvis ikke behagelig, og vi skal nå forklare hvordan du kan oppnå en større grad av sikkerhet og anonymitet på nett.

Måter å oppnå bedre sikkerhet på nett

For det første anbefaler vi deg naturligvis å installere et antivirusprogram. Et virus kan ikke bare være skadelig ved at det kan ødelegge PC-en din. Nesten enda verre er det når en tredjepart aktivt bruker viruset til å innhente informasjon fra PC-en din. Dette kan få mye mer vidtgående konsekvenser. Det er for eksempel bare å vise til alle de nylige sakene der kvinner har blitt hacket og noen har lagt ut nakenbilder og lignende av dem på nett.

Et antivirusprogram fungerer slik at antiviruset aktivt leter etter virus når du er inne på en nettside, og dersom du skal installere et program. Antivirusprogrammet vil kjenne igjen mange fellesfaktorer ved et virus, og vil bruke dette til å preventivt forhindre PC-en din å få virus. I tillegg til dette vil antivirusprogrammet til enhver tid tråle PC-en din på jakt etter virus som eventuelt allerede skulle være på PC-en din.

Slikt sett er virusprogrammer et godt middel mot virus, men hjelper ingenting mot anonymitet og forhindring av overvåkning. Det er her VPN kommer inn.

Et VPN-program kjører all trafikken din gjennom en valgt ekstern server før den når ut til internett. Dersom du er koblet til en VPN-server vil resten av internett identifisere deg med den serveren. Du vil ha IP adressen til serveren, lokasjonen til serveren, og lignende. På den måten vil det ikke være mulig for andre å spore deg, lagre internettbevegelsene dine, hacke deg og lignende. Du kan lese mer generelt om forskjellige VPN-leverandører på bestevpnnorge.no

Slikt sett er VPN en meget effektiv måte for å få en bedre sikkerhet på nett, hvilket i våre dager har blitt sterkt redusert i form av ny lovgivning og bedre kunstig intelligens.

Det finnes utallige antivirusprogrammer og VPN-programmer, og det er vanskelig å si konkret hvilke du burde bruke. Imidlertid anbefaler vi deg å bruke betalte programmer. Grunnen til dette er at de er de absolutt beste. I tillegg til dette har enkelte gratisprogrammer – både innenfor antivirus- og VPN-bransjen – et tvilsomt rykte, og fungerer ofte veldig dårlig. Som oftest er både antivirusprogrammer og VPN-programmer veldig billige.

Dersom du benytter deg av et antivirusprogram og et VPN-program vil nettsikkerheten din økes sterkt. Vær klar over at du imidlertid aldri er helt sikker, og det gjelder generelt å benytte sunn fornuft. Aldri gi ut informasjon av deg selv til fremmede, besøk tvilsomme sider, last ned mystisk programvare og lignende.

Leave A Comment?