Hvordan velge benkeplate på kjøkkenet

Å tegne, kjøpe og installere et nytt kjøkken kan være en spennende prosess, og med litt forarbeid er det mulig å skape et kjøkken som passer til både stil, hverdagslige behov og lommebok. Hos en leverandør som AUBO – kjøkken, bad, vaskerom og garderobe finner du en mengde forskjellige alternativer, og det er egentlig bare fantasien som setter grenser. Et sentralt spørsmål er likevel: hvilken benkeplate skal du velge?

Ta utgangspunkt i behov og ønsker

Det er greit å begynne med å lage en liste som inneholder ønsker og behov, det gjelder for både benkeplaten og andre faktorer.

  • Hvor motstandsdyktig skal den være i hverdagen?
  • Hvor mye tid kan settes av til vedlikehold – som pussing og behandling med olje?
  • Hva er budsjettet?

Med et slikt utgangspunkt er det mye enklere å innsnevre utvalget, AUBO står klar til å hjelpe deg, og da også se på forskjellige farger og design. Likevel er det ikke nødvendig å for eksempel gjøre et dypdykk i forskjellige steinmaterialer hvis de ikke oppfyller kravene til motstandsdyktighet, eller se på heltre hvis behandling med olje er helt uaktuelt.

Naturmaterialer eller syntetiske løsninger

Det finnes en mengde forskjellige benkeplater på markedet, fra plater i heltre eller solid stein til helt syntetiske materialer. En mengde design og farger er tilgjengelige.

Helt naturlige solide plater er vanligvis litt mer kostbare, og trenger dessuten noe vedlikehold. Det gjelder både naturstein og heltre.

Den klassiske benkeplaten i laminatmateriale er en god mellomting for mange, og husk på at den til stor del er laget av tre.

Mer spesialiserte materialer, som forskjellige keramiske plater, kan ha helt unike egenskaper når det gjelder både motstandsdyktighet og design. De kan samtidig være litt mer kostbare, særlig hvis de skal skreddersys.

For å oppsummere: ta først utgangspunkt i konkrete behov og begrensninger, spør ekspertene om råd, og ta etter det en beslutning basert på en videre vurdering av de forskjellige kategoriene.