Hvordan velge riktig mobil til mobilspilling

Vi ser på nøkkeldataen som forklarer hvorfor noen telefoner er bedre til mobilspilling enn andre.

Mobilspilling brukte å være ganske enkelt. Spillene var ikke så store og tunge, og alle telefoner kunne brukes til å spille alle spillene som var tilgjengelig. Etter hvert som tiden, og den teknologiske utviklingen, har fått, har alt blitt litt mer kompleks enn det pleide å være før. Fjorårets modeller kan slite med å kjøre dagens spill, og produsentene gjør det heller ikke enklere for forbrukerne å vite hva de kjøper. Det har kommet omtrent 100 forskjellige Samsung-modeller på markedet det siste tiåret, så hvordan skal den vanlige mannen i gata ha kontroll på hva som er bra og ikke bra?

For å finne ut av det, er man nødt til å se på spesifikasjonene til de ulike modellene. Noen ganger må man også lese mellom linjene for å se hva telefonprodusenten ikke forteller en. Problemet for mange er at spesifikasjonene er som gresk – man ser hva som står der, men ikke hva det betyr! Der skal vi hjelpe deg litt i denne artikkelen, slik at du enkelt kan finne fram til mobilen som passer for deg – uansett om du skal spille det nyeste GTA-spillet eller besøke noen nye casino i 2020.

Gaming på iOS

Hvis du skal spille på iOS, er det ganske enkelt å finne ut hvilken telefon som passer best for deg. Det er bare å finne den nyeste og dyreste enheten. I motsetning til Android finnes iOS kun på Apple-produkter, så den beste spilltelefonen til iOS vil være det nyeste flaggskipet fra Apple. Akkurat nå er det iPhone XS Max, og du kan være sikker på at neste generasjon vil ha litt mer ram, litt bedre skjerm og litt raskere CPU. Hvis du vil ha en iPad bør du gå for en av de større modellene av iPad Pro.

En positiv ting med iOS er at Apple-enhetene får oppdateringer og holder seg relevante mye lengre enn Android-konkurrentene. iPhone 6/6S, som ble lansert i september 2014, blir fortsatt oppdatert. Du finner ikke mange Android-modeller som får oppdateringer fem år etter lansering.

Bakdelen ved å gå for iOS til gaming er at du må betale mer i starten, og spillutvalget er litt mindre enn til Android. For iOS er det omtrent kun Apples App Store som gir deg spill, selv om Amazon også har noen iOS-spill. Hos Android finnes det både Google Play Store, Amazon Store og utallige andre butikker som selger spill, samt at du kan laste inn spill manuelt.

Gaming på Android

Gaming på Android

Å velge en Android-enhet er langt mer komplisert enn iOS. Du vil likevel få mer frihet og lavere pris enn for en Apple-enhet. Her gjelder det egentlig bare å se på spesifikasjonene til de forskjellige enhetene, siden de ofte kjører på samme programvare. Dermed er det hardware som blir avgjørende. La oss se på hva du burde sjekke ut før du kjøper ny Android-telefon.

Skjerm – hva betyr de forskjellige typene?

Når du kjøper deg en telefon eller et nettbrett er det tre ting du må bekymre deg for: oppløsning, piksler per tomme og skjermtype.

Oppløsning er ganske enkelt: jo høyere, jo bedre.

Piksler per tomme (PPI) er et tall beregnet fra størrelsen og oppløsningen på et display. Som en tommelfingerregel vil en mindre skjerm ha høyere PPI enn en større skjerm med samme oppløsning. PPI er ikke veldig nyttig når man skal velge mobil, men forteller litt om hvorvidt årets modell er bedre enn fjorårets.

Hva slags skjermtype betyr imidlertid mye, både for farger og for batteriforbruk. Akkurat nå er det to teknologier som brukes mest, IPS og AMOLED/OLED. Du ønsker å gå for AMOLED/OLED, som har lys per piksel og ikke krever bakgrunnslys. Siden hver LED utstråler lys på egen hånd, kan den slås av, noe som gir en annen sortfarge enn på IPS.

Hovedgrunnen til at OLED ikke har erstattet IPS fullstendig, er prisen. OLED-skjermer er dyrere å produsere, men blir stadig mer vanlig.

Konklusjon

Skjermen er det viktigste for mange, men også CPU og RAM spiller en viktig rolle. For CPU er det viktigst å ha høy makshastighet, og ikke nødvendigvis så veldig mange kjerner. Det gir ikke nødvendigvis bedre spillytelse. For RAM – jo mer, jo bedre. Mange kjører mange apper på mobilene sine, og med masse RAM blir ytelsen bedre uten at du trenger å avslutte alt annet før du starter opp favorittspillet ditt.