Hvordan velge riktig TV

Hvis du overveier å kjøpe en ny TV, er det viktig at du gjør deg kjent med hva de forskjellige tekniske spesifikasjonene betyr for opplevelsen du får. Hvis du elsker å se på sport eller filmer, er det viktig at bildet har en god flyt, lyden er god og TV-en er stor nok til at du kan se alt på skjermen. Jo større skjerm du velger, jo større og mer realistisk blir opplevelsen din. De fleste sitter ca. tre meter fra skjermen, noe som betyr at man bør velge en flatskjerm som er 46” – 65” i størrelse. Du kan også velge store buede skjermer og nærmest få en følelse av å bli oppslukt av TV-en, siden bildet mer eller mindre omslutter deg. 

Finn det beste tilbudet hvis du skal låne penger

En god TV behøver ikke å koste så mye, og du kan som oftest få et fantastisk fjernsyn til under 10 000 kr. Det er selvfølgelig en heftig utgift hvis man ikke har pengene, og noen ganger blir man nødt til å ta opp et lite forbrukslån. Det finnes flere muligheter for dette, og hvis du vil sammenligne forskjellige typer lån på nettet, kan du se mer på Loanscouter. Et eksempel på et lån du kan finne her, er på et lån på 10 000 kroner fra Folkia i 360 dager. Etableringsgebyr 350 kr, fakturagebyr 180 kr (15 x 12), rentekostnader 3 523 kr, effektiv rente 96%, beløp å tilbakebetale 14 053 kr.

Hertz og oppløsning

Det er en god ide å velge en TV med mange hertz (Hz). Hz er et mål på hvor mange bilder TV-en kan vise i sekundet. En TV med flere Hz oppdaterer bildet raskere enn en TV med færre Hz gjør. Velger du en TV med mange Hz, vil du som seer oppleve et jevnere bilde, noe som er spesielt viktig når det går fort på skjermen. Dessverre er det vanskelig å sammenligne Hz mellom forskjellige merker, ettersom produsentene beregner Hz forskjellig avhengig av teknologien de bruker. Du kan imidlertid enkelt sammenligne TV-er fra samme produsent ved å se på deres Hz.

Oppløsningen – eller skjermoppløsningen – er et mål på hvor mange piksler som er involvert i å gjengi bildet på TV-en. Flere piksler gir et klarere bilde og bedre oppløsning. Hvis du velger en stor TV, bør du i det minste velge en Full HD-TV. Hvis du vil ha alle detaljene, bør du velge Ultra HD. Ultra HD tilsvarer fire ganger normal HD-oppløsning, så det er altså stor forskjell mellom de to.

Lyden er prikken over i-en når du velger en ny TV

Opplevelsen av å se på sport og film er avhengig av lyden som kommer ut av TV-en. Derfor er det viktig at du tar hensyn til lyden i den nye TV-en, spesielt hvis du ikke har et surroundsystem eller andre eksterne høyttalere. Etter hvert som moderne TV-apparater blir tynnere og tynnere, blir det mindre plass til høyttalerne. Overvei derfor å finne deg en lydplanke eller andre eksterne høyttalere, gjerne 6 kanaler + ekstra bass, hvis du vil ha den absolutt beste opplevelsen når du ser på filmer, serier eller sport på TV-en.

Eksterne høyttalere behøver ikke koste så vanvittig mye, men det er ikke alltid man har pengene til det her og nå. Hvis det er nødvendig med et lån, finnes det som tidligere nevnt flere muligheter for å oppta små forbrukslån, som for eksempel et mikrolån. På QXL.no kan du lese mer om mikrolån, hva du kan bruke det til og ikke minst hvordan du søker for å finne det beste lånet for deg.

Hvis du tar hensyn til størrelse, Hz, piksler og lyd, bør du sannsynligvis kunne finne en TV som oppfyller dine krav. Hvis den også passer inn i stua og du har en minimumsavstand på tre meter til skjermen, vil du uten tvil bli glad for den nye TV-en din – forutsetningene er der i hvert fall.

Husk også å kjøpe TV-tilbehør hvis du skal henge opp den nye TV-en på veggen eller koble den til enheter via HDMI-kabler eller eventuelt en antenne.