ALLSIDIG: Optikere må beherske ny teknologi og like å jobbe med mennesker. (Foto: Rolf Magnus W. Sæther)

I dette yrket er du garantert jobb

08.04.2019 – pressemelding

Rekordmange søkte på optikerutdanning i fjor. Det skyldes at man har gode jobbmuligheter over hele landet, mener Norges Optikerforbund.

Søkertallene til optikerutdanningen er firedoblet siden 2012. I fjor ble det satt ny rekord, med 201 førsteprioritetssøkere til de 66 studieplassene på Kongsberg.

– Det er en formidabel vekst, fra 55 søkere i 2012. Hovedårsaken til søker-boomen er gode jobbmuligheter og målrettet rekrutteringsarbeid, sier Per Kristian Knudsen, daglig leder i Norges Optikerforbund.

Studenter fra bachelorstudiet optometri er blant de som raskest får seg jobb, viser en tidligere undersøkelse blant studentene ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Et halvt år etter uteksaminering var 100 prosent i jobb.

– Siden bunnåret 2012 har vi vært frampå på utdanningsmesser, hos optikere og i sosiale medier med et enkelt budskap: Vi kan tilby jobb til alle. I tillegg skal optikerne selv ha mye av æren for søkertallene. De er de beste ambassadørene for yrket, sier Knudsen.

Både teknisk og sosialt

Søknadsfrist for opptak til bachelor- og grunnstudier er 15.april. Mange venter til siste liten med å bestemme seg for hva de skal søke på.

– Optiker er et spennende og allsidig yrke i skjæringspunktet mellom helse og teknologi, med mye klinisk og praktisk arbeid, sier førsteamanuensis Ellen Svarverud ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN).

Hvert år uteksamineres rundt 60 nye optikere fra USN, campus Kongsberg. Dette er det eneste studiestedet for optikere i Norge, men man kan ta deler av studiet i utlandet.

Optikerstudenter bør ha interesse for å hjelpe mennesker til å få se best mulig.

– Du bør være sosial og kunne kommunisere med alle aldersgrupper, mennesketyper og folk fra ulike kulturer. I tillegg er det viktig å være interessert i hvordan kroppen og synet fungerer, sier Svarverud.

Du bør også være praktisk anlagt og ha vilje til å ta i bruk ny teknologi.

– Bor det en gründer i deg, kan du kan drive din egen virksomhet, eller bli daglig leder i en eksisterende virksomhet, sier Svarverud.

ALLSIDIG: Optikere må beherske ny teknologi og like å jobbe med mennesker. (Foto: Rolf Magnus W. Sæther)
ALLSIDIG: Optikere må beherske ny teknologi og like å jobbe med mennesker. (Foto: Rolf Magnus W. Sæther)

Trenger flere optikere

Med flere søkere øker kravene til gode karakterer for å komme inn. Snittkarakteren fra videregående skole har økt fra 3,65 i 2015 til 4,08 i 2018. Det er nå tre førsteprioritetssøkere per studieplass.

Selv om mange søker seg til yrket, er det fortsatt mangel på optikere i Norge.

– Befolkningen øker, og eldrebølgen skyller over oss. Det betyr at stadig flere bruker briller, og det vil bli behov for enda flere optikere i fremtiden, sier Per Kristian Knudsen.

Optikere får en stadig viktigere rolle i primærhelsetjenesten og som samarbeidspartnere til aktører i spesialisthelsetjenesten.

– Vi har cirka 1500 yrkesaktive optikere i Norge, og ingen arbeidsledighet. Behovet for flere optikere er tydelig, og bransjen øker både i antall butikker og i omsetning. Optikeryrket gir deg en god og trygg jobb, også i fremtiden, sier Knudsen.

Leave A Comment?