En lett forståelig introduksjon til WordPress

Kanskje har du hørt om WordPress, kanskje ikke. Et sted må man begynne, og vi skal i denne artikkelen gi en helt grunnleggende innføring i hva WordPress er, hvem som har laget det, hvordan du får tak i det og så videre.

Først og fremst er det viktig å nevne at WordPress er gratis, og er lisensiert som Open Source. Det betyr at du kan laste ned WordPress-pakken, redigere og modifisere den så mye som du bare vil, og utgi verket ditt som ditt eget.

Innledningsvis kan vi også nevne at du ikke er alene dersom du velger å bruke WordPress som grunnmotor for nettstedet ditt. Ifølge W3Techs benytter hele 54% av nettsidene på Internett WordPress!

Kort fortalt, så kan WordPress brukes både til å lage en blogg, eller en komplett nettside. Du kan installere det uten webutviklings-kunnskaper, og det er så lett å bruke at hvem som helst kan vedlikeholde nettstedet.

Du behøver heller ikke lage ditt eget design med WordPress, men det er naturligvis mulig dersom du besitter grunnleggende PHP-, HTML- og CSS-kunnskaper. Gjør du ikke det, så finnes det flere tusenvis av temaer som du kan kjøpe!

Her kan du laste ned gratis temafiler (design), eller kjøpe noen litt mer eksklusive:

WordPress.org sin egen oversikt (over 2570 gratis temaer)
Themeforest, brukerproduserte temaer (over 4271 temaer)
ElegantThemes, profesjonelle temaer (87 ulike temaer)
TemplateMonster, temaer for alle nisjer (over 1900 temaer)

Det aller beste med WordPress, er at såpass mange brukere. Det gjør at det finnes flere tusentalls innstikk (plugins) som kan tilpasses ditt bruk. Eksempler på dette er fullverdige nettbutikkløsninger, kontaktskjemaer, påmeldingssystemer og så videre. Alt dette finner du enkelt på wordpress.org/plugins.

Komme i gang med WordPress

Dersom du skal drive blogg og ikke har noen kunnskaper som helst innenfor webutvikling, så anbefaler vi at du stikker over til WordPress.com. Det er «blogg-løsningen» som kan minne mye om Blogg.no. Ønsker du deretter å sette opp ditt eget nettsted med en WordPress-installasjon, så er dette riktig sted.

Minstekravene for å kjøre WordPress er PHP 5.2.4, og MySQL 5.0. Er du usikker på om webhotellet ditt støtter dette, lønner det seg å spørre kundeservicen.

Last ned siste versjon av WordPress her.

Installasjonen av WordPress er svært enkel. Ved å følge lenken ovenfor laster du ned en .ZIP-fil, som må pakkes ut. Du flytter simpelthen disse filene over på webhotellet ditt, og navigerer til nettstedet via nettleseren.

Pass på å pakke ut selve WordPress-filene i selve «root-mappa» på webhotellet ditt (det ytterste nivået). Da vil du kunne navigere til dittnettsted.no i adressefeltet og fullføre installasjonen. Så enkelt var det – nå er nettstedet ditt klart for bruk!

Logge inn og publisere innhold

Nå er nettstedet ditt oppe og kjører, og du er igrunn klar til å publisere innhold. De fleste vil nok ønske å redigere både logo og design, men det skal vi se på senere i denne fem-trinns-guiden. Vi begynner med å logge inn på kontrollpanelet.

Gå til dittnettsted.no/wp-admin/ for å logge inn.

Her får du full oversikt over nettstedet ditt, og kan redigere innlegg, sider, kommentarer og generelle innstillinger. Det er også her du legger til eventuelle plugins, og rett og slett administrerer alt som har med nettstedet ditt å gjøre.

En introduksjon til WordPress 2
Slik ser kontrollpanelet ut fra og med versjon 3.9.1.

Neste steg på veien

Det var alt for denne guiden, som er en introduksjon til WordPress. Nå vet du sannsynligvis hva WordPress er, og har kanskje allerede installert det.

Da kan du lese våre videre guider i denne artikkelserien, som blant annet tar for seg hvordan du publiserer med WordPress, hvordan du installerer og bruker plugins og ikke minst hvordan du kan modifisere og lage dine egne temaer.

1 – En introduksjon til WordPress
2 – Publisere med WordPress
3 – Bruke plugins i WordPress
4 – Endre og lage temaer i WordPress
5 – Oppdatere og vedlikeholde WordPress

Les også: Hvordan skrive CV

Og hvis det skulle bære helt feil av gårde kan du også få hjelp her.

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?