Fem tips før du kjøper den første båten din

De som først blir bitt av båtlivet ser ut til å aldri gå lei det igjen. Det å pakke med seg god mat, familie eller venner, og putre avgårde utover fjorden, oppover elven eller langs en innsjø virker utrolig deilig for alle og enhver, og for mange er båten den store drømmen.

Hvis man bestemmer seg for å oppfylle denne drømmen så er det, i likhet med bil, en rekke feller man kan gå i. Det er visse ting man burde passe på, og det lønner seg alltid å være forberedt før man skal bruke en ganske stor sum med penger. Under følger fem tips det kan være lurt å ta med seg underveis i båtkjøpet. Det finnes egne advokater som jobber med kjøpsrettslige reklamasjoner etter mislykkede båtkjøp.

  1. Tenk over hvem som skal bruke båten, og hva den skal brukes til. Er du alene, så er det verdt å tenke over at ikke alle båter passer til solobruk. Dette gjelder blant annet navigasjon, sikt, manøvrering og en rekke andre egenskaper man burde sjekke før kjøp. Hvis du skal ha med familien så er det viktig å ta de med i prosessen.
  2. Du må også tenke over hvor du skal ha båten. Har du tilgang til en båthavn, enten der du kan leie plass, eller kanskje du har en hytte med brygge allerede? Skal du ha den i en innsjø, eller skal du ut på det åpne hav. Alle slike ting påvirker båten du burde vurdere, og en rekke ting du burde sjekke før kjøp.
  3. Størrelse er selvsagt viktig. Hvor mange personer må båten romme, og hvor mange personer vil du at den skal romme. Akkurat når det kommer til dette punktet er det til dels lommeboken som styrer. Du finner båter med plass til både familien din, svigerfamilien og til og med naboen, men det koster også deretter.
  4. Pass på at båten du vurderer er CE-merket. Det er nemlig slik at alle båter som er produsert etter 1998, som er mellom 2,5 og 24 meter skal være CE-merket. Det samme gjelder for øvrig motoren også. Kort fortalt betyr denne merkingen at båten oppfyller kravene i et EU-direktiv når det gjelder helse, miljø og sikkerhet.
  5. Ta deg god tid, og tenk deg godt om før du bruker sparepengene dine på båt. Følg med på priser, les tester og gjør deg opp en mening om hva du ønsker. Det kan lønne seg å bruke noen måneder ekstra og få akkurat den båten som oppfyller det du har satt som krav.

Was this article helpful?

Leave A Comment?