Frukt og grønt – hvor mye bør man få i seg hver dag?

Hvor mye frukt og grønt må du haVi har nok alle fått med oss at det er fem om dagen som gjelder, og da er det helst tre grønnsaker og to frukter. Vi kan mer enn gjerne spise mer, men ikke nødvendigvis for mye frukt siden det inneholder en del sukker. Hvis du spiser normale mengder med frukt, er det utelukkende bra for deg selv om du får i deg fruktsukker.

Bare 15% får i seg nok frukt

Det er like mange kalorier i fruktsukker som i vanlig sukker, men blodsukkeret vårt blir ikke påvirket på samme måte som om vi fikk i oss vanlig sukker. Selv om fruktsukker i utgangspunktet er like usunt som vanlig sukker, inneholder frukt så mye mer som kroppen faktisk har godt av, nemlig en rekke vitaminer, antioksidanter, mineraler og fiber. Dessuten er det bare ca. 15% av oss som får i seg nok frukt, så da er det igjen ganske mange som trygt kan spise mer uten å bekymre seg for å få i seg for mye fruktsukker.

Bær spiser vi ganske mye av, både friske og frosne. Vi bruker det til desserter, smoothies, i frokostblandingen, som kveldskos eller friske rett fra kurven. Og det er bra! Bær er som små bomber med godsaker for kroppen, så spis i vei!

Spis mer grønnsaker

Grønnsaker bør vi spise mer av, og gå gjerne for grønnsaker med sterke farger. Paprika, brokkoli, gulrøtter, tomater, grønnkål, spinat også videre. Grønnsaker med sterke og dype farger inneholder høye nivåer med antioksidanter, og antioksidanter hjelper kroppen å bekjempe frie radikaler som bryter ned kroppens celler. Det bra med friske grønnsaker, men dampede, kokte eller bakte er også fint. Man skal helst spise grønnsaker til hvert eneste måltid.

Er det vanskelig å få i seg nok? Ha litt spinat eller gulrot i fruktsmoothien. Kutt opp litt grønnsaker og sett frem på stuebordet. Ha små tomater stående fremme i en skål, de skal uansett oppbevares i romtemperatur. Sukkererter og små gulrøtter er også kjempe godt, og barna elsker det.

Gjør grønnsakene tilgjengelig, så er det så mye lettere å få i seg det man skal.

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?