Gode råd mot forkjølelse

Gode råd mot forkjølelseDet finnes dessverre få råd som hjelper når man allerede har blitt forkjølet. Man kan selvsagt få ting som lindrer forkjølelse, men selve sykdommen må bare gå over av seg selv. Derfor er det absolutt lurest å satse på forebygging, og der er det en god del du kan gjøre for å hindre basillene å innta kroppen.

Hygiene og forkjølelse

Det viktigste du kan gjøre for å forebygge forkjølelse, og mange andre smittsomme sykdommer, er å vaske hendene. Vask hendene ofte! Før alt som har med mat å gjøre, etter toalettbesøk, når du kommer hjem etter å ha vært på butikken eller andre steder, etter å ha pusset nesen (for å hindre at andre blir smittet), stort sett oftere enn de fleste faktisk vasker seg. Har du ikke tilgang på vann og såpe, finnes det supre alternativer som for eksempel håndsprit.

Vask lenge nok – og nøye! For at bakteriene skal bli vasket bort, må du faktisk vaske deg ganske nøye. Både inni, oppå, mellom fingrene og rundt og under neglene. Du skal vaske så lenge som det tar deg å synge ”Bæ bæ lille lam” – hele første vers. Bruker du sprit, holder det med tjue sekunder hvis du har tatt nok. Hele hånda skal ”vaskes” her også.

Det finnes masse urter som er heldig for immunsystemet, men det kan være vanskelig å få i seg nok, så ta gjerne tilskudd.

Spis sunt og sørg for å få i deg nok næringsstoffer. Immunapparatet trenger en del vitaminer og mineraler, så ta et bredspektret kosttilskudd hver dag, samtidig som du spiser masse grønnsaker og frukt.

Trening virker immunstimulerende og bidrar til at kroppen lettere kvitter seg med avfallstoffer som lett kan hope seg opp når man er stillesittende. Så lett trening bidrar til å styrke immunforsvaret.

Føler du deg uggen, kan det være lurt å skru ned tempoet og sørge for en god natts søvn. Når du er uthvilt klarer kroppen letter å motstå sykdommer.

Så var det C-vitamin! Det er vanskelig å bruke C-vitamin forebyggende siden den forsvinner ut av kroppen igjen, men hvis du vet du skal møte en mulig smittekilde kan det være lurt å ta en dose i forkant. Har du blitt så uheldig at du kjenner tegn på forkjølelse, bør du straks ta en så stor dose C-vitamin som magen din tåler, og gjenta ofte (opptil en gang i timen) inntil symptomene forsvinner.

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?