Guide – Hvordan ta på kontaktlinser for første gang

Guide ta på kontaktlinser første gangGrunnen til at man ser færre og færre nordmenn med briller er rimelig enkel å forklare: kontaktlinser har i stor grad tatt over hele markedet for synskorrigerende hjelpemidler i godt utviklede land. Til tross for at mange bruker kontaktlinser per dags dato, så kan ”inngangsbarrieren” til bruk av kontaktlinser være ganske høy. Mange synes det er ubehagelig å ta på kontaktlinser for første gang – men frykt ikke.

Denne guiden skal hjelpe deg med å overkomme barrieren.

Det er tre steg man skal gjennom:

 1. Ta linsen ut av pakken.
 2. Sjekke at linsen er intakt og se etter eventuelle feil/skader.
 3. Sette linsen inn på øyet.

Hvis du benytter deg av månedslinser, så er du selv ansvarlig for å legge kontaktlinsene i din egen linsevæske hvor de skal være oppbevart hver natt. Bruker du dagslinser, så vil alle etuiene komme ”ferdig” med linsevæske og linser. Det kan være smart for nybegynnere å starte med endagslinser da de er enklere å håndtere.

Når du tar kontaktlinser ut av etuiet skal du passe på følgende ting:

 • Vask hendene dine nøye med såpe og lunkent vann.
 • Tørk hendene dine med et rent håndkle.
 • Dra linsen opp fra linseetuiet slik at linsen er ”bueformet” med kantene pekende oppover.

Deretter er det tid for å sjekke om alt er som det skal være:

 • Det første du skal sjekke er om linsen er vrengt. Hvis linsens sentrum ”buler inn” når du holder den på pekefingeren, så skal du vrenge linsen. Den mye siden er (naturligvis) den som skal ligge inn mot øyet og den harde siden skal peke utover.
 • Aldri putt linsen på øyet hvis den er ødelagt eller vrengt. Det kan føre til midlertidig ubehag på øynene.

Nå er alt klart for å putte linsen på øyet ved å stå foran et speil:

 • Vi anbefaler at du starter med høyre øyet. Hold venstre hånds pekefinger rett under øyenbrynet og dra øyelokket oppover. Putt venstre tommel rett under øyet og dra ned øyelokket slik at øyeeplet blir så stort som overhodet mulig. Det gjør det lettere å plassere kontaktlinsen på øyet.
 • Mens du ser inn i speilet med venstre øyet, så legger du forsiktig kontaktlinsen utenpå ditt høyre øye.
 • Blink et par ganger for å forsikre deg om at linsen sitter ordentlig i. Pass på at du ikke blinker før hele linsen sitter godt da dette kan skade linsen.
 • Når du er sikker på at du har gjort ting riktig, så gjentar du prosedyren på venstre øyet.

Denne teksten er skrevet av grunnleggeren og driveren bak nettsteder Kontaktlinser1.com – en sammenligningsportal for priser på kontaktlinser på nett. Vi skriver også en del artikler om bruk av kontaktlinser og øyehelse.

Les også våre artikler om Nordlys og Yr vs Storm.

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?