Høsten i hagen – Viktige gjøremål før snøen kommer

Høsten i hagen er viktigHøsten er her, og dette er hva som bør gjøres i hagen nå som det blir kaldere dager.

Jorda har masse fuktighet på grunn av de regelmessige regnskurene, mens bakken fortsatt er god og varm. Det betyr at det er en perfekt tid for litt omplantingsarbeid. Varmen i bakken gjør at plantene får tid til å venne seg til den nye plasseringen og danne røtter før vinteren setter inn.

Vi kan selvfølgelig også plante litt nytt på høsten. For roser er tidlig høst, før den første bakkefrosten, den perfekte tiden å bli plantet på.

Plant løken om høsten

Løk plantes også gjerne om høsten, slik at de spirer fra jorden i rett tid om våren. Løken plantes i bakken på en dybde på to til tre ganger løkens egen høyde. Det er viktig at den får nok plass, så pass på at hullet er tilstrekkelig dypt. Løkene legges med spissene vendt oppover, og dekkes deretter godt med jord. De fleste løk trives best i fuktig jord om våren, men når det er hvileperiode, er det helt greit om jorda er tørr og porøs.

Høsten er tid for beskjæring

Høsten er også tid for beskjæring av busker, kratt, hekker og stauder. Når plantene trekker sevjen tilbake til røttene, er det viktig at de beskjæres slik at de ikke visner. Du ser det er på tide når buskene blir gule, stammene bøyer seg mot bakken eller plantene begynner å gå i frø. Akkurat hvor mye som skal beskjæres varierer, så sjekk på etikettene til plantene eller hør med et hagesenter.

Hekker skal beskjæres så de ikke forfaller om det samles opp mye fuktighet. Men det er lurt å passe på så man ikke tar for mye. Man ønsker ikke at hekken blir seendes naken ut til våren, så beskjær kun så mye du kan uten å skape huller. Hvis det har havnet løv på hekken fra trærne rundt, må det fjernes slik at den får nok luft og sol. Ligger det mye dødt løv på hekken, kan den råtne.

Glem heller ikke plenen på høsten

Når det kommer til plenen er det viktig å fjerne dødt løv. Blir løvet liggende på plenen, stenger det for lys, og det vil raskere komme mose og brune flekker. Når du klipper gresset siste gang, pass på at det ikke blir kortere enn 5 cm slik at det får utnyttet sollyset best mulig. Bruk høstgjødsel med lavt innhold av nitrogen og med høyt kaliumnivå. Det styrker gresset med tanke på frosten som kommer.

Les også våre artikler om Nordlys og Yr vs Storm.

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?