Hva er viktig når du skal kjøpe ny PC?

hva som er viktig når du skal kjøpe ny PCÅ kjøpe en ny PC kan være vanskelig for de som ikke interesserer seg for datamaskiner til å begynne med. Det er masse tall, ord og uttrykk som forvirrer mer enn det opplyser.

Vi skal prøve å gi en enkel forklaring på de vanligste komponentene i en PC, hva de heter og hva som er viktig for deg som forbruker.

CPU

Dette er hjernekraften til en PC. Prosessoren er enkelt forklart den delen av en PC som utfører alle kommandoer du gir den. I en typisk beskrivelse står det for eksempel at PC’en har en Intel Core i5 eller kanskje i7-prosessor. Core i7 er kraftigere enn i5, men for en vanlig forbruker, som ikke trenger en PC til tunge grafiske programmer eller spill, er Core i5 bra nok.

Et tips til laptop er at nyere prosessorer har bidratt til at batteritiden har blitt mye bedre de senere årene, så sjekk at laptoppen du skal kjøpe har lang batteritid.

RAM

Til vanlig bruk så holder det at en PC har 8GB minne. Skal du imidlertid bruke PC til tyngre oppgaver, eller spill, kan det være nødvendig å gå opp til 16GB eller mer slik at du kjører også disse tingene.

Harddisk

Hvis datamaskinen skal brukes primært til for eksempel skolebruk trengs det ikke veldig mye lagringskapasitet. Husk imidlertid at video, og også til dels bilder, tar mye plass og kan kreve enda mer lagringsplass. Valg av type harddisk har også noe å si på opplevelsen. En tradisjonell harddisk (HDD) gir mye plass for pengene, men kan være litt treg. En SSD-harddisk leser dataene mye raskere, men de koster ofte litt mer, og har ikke like mye plass.

En SSD med 128 GB holder til vanlige oppgaver.

Grafikkort

Til slutt er skjerm og skjermoppløsning viktig. Man burde alltid kjøpe en PC eller laptop med Full HD-oppløsning. Det vil si 1920 x 1080 piksler. Mange stasjonære PC’er og skjermer kommer med mye høyere oppløsning enn dette, men til all slags bruk er dette minimum. Men får du en PC med lite grafikkort så kan du fortsatt hygge deg med spill på nettet.

Hvis man skal bruke datamaskinen til tyngre oppgaver eller spill så er et dedikert skjermkort et must. Disse heter stort sett Nvidia eller AMD, og kommer i alle mulig slags kategorier.

Til slutt kan det være lurt å prøve ut tastatur og til og med mus/styreflate for å kjenne om man liker følelsen det gir eller ei. Det blir fort mange timer med et tastatur, så komfort er viktig.

Les også: Hvordan skrive CV

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?