Hvordan bedre økonomien med noen enkle tips

Hvordan bedre økonomienMange sliter med å få kontroll på økonomien. Det er gjerne slik at man bruker masse penger rett etter lønning, så lever man på sparebluss resten av måneden. Det er selvsagt ikke en god idé. Her følger noen tips om hvordan du kan få bedre kontroll, og kanskje til og med spare noen kroner.

Lag budsjett

Se på kontoutskriftene for de siste tre månedene, og se hva du bruker penger på av mat, klær, transport, fritid, forsikringer, bolig også videre. Mål det opp mot det som kommer inn av fast inntekt. Så ser du to måneder fremover i tid og finner ut hva som er faste utgifter og eventuelt variable utgifter. Vurder kritisk ut fra det du ser hva du kan redusere av utgifter, og hva du kan kutte helt.

Få lønna inn på regningskontoen

Sørg for å ha en brukskonto og en regningskonto. Da kan du få lønna rett inn på regningskontoen. Ha trekkdato dagen etter lønningsdato på de faste utgiftene, da er du sikret at de faste utgiftene som f.eks bolig, bil, forsikringer og strøm alltid blir dekket.

Deretter kan du lage et fast trekk til brukskontoen med et beløp som skal dekke mat, klær, transport etc.

Automatisk trekk

Det er veldig kjekt å bruke eFaktura eller avtalegiro. Da får du god oversikt i nettbanken, samtidig som du slipper alle papirfakturaer. Pass bare på at maksgrensen på avtalegiroen er høy nok. Du kan også få delt opp forsikring eller studielån slik at du betaler månedlig, noe som gjør det mer oversiktlig og forutsigbart.

Ha en buffer

Det er en grei regel å ha en til to månedslønner stående som en buffer. Det virker kanskje uoppnåelig for mange å sette av så mye penger, men begynn i alle fall. Det er veldig fint om man slipper å bruke kredittkort eller avbetaling om noe skulle ryke. Har du en buffer, kan du ta uforutsette utgifter på strak arm.

Handle en gang i uka

Lag alltid handleliste og prøv med en storhandel i uka. Følg handlelista uten å legge inn diverse spontankjøp.

Kutt ned på ”kioskhandling”

Du kan spare ganske mye på å kutte ut kaffen du kjøper på vei til jobb, eller magasinet du kjøper på vei hjem. Lag med kaffe hjemmefra, eller ta kaffen med en kollega når du kommer på jobb. Det er selvfølgelig lov noen ganger, men det blir fort veldig dyrt om man alltid kjøper en kaffe, en pakke pastiller og et magasin.

Les også: Hvordan skrive CV

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?