Kviser og hudormer – Hvordan du blir kvitt dem?

Hvordan bli kvitt kviser og hudormerDe fleste av oss synes at kviser er plagsomt. Huden vår inneholder mange små porer eller hårfollikler, som igjen inneholder et hår og en talgkjertel. Talgkjertlene produserer et oljestoff som skilles ut for å smøre huden og håret. Dette kalles sebum (talg). Hvis det blir for mye sebum og i tillegg døde hudceller kan en pore bli tettet helt eller delvis igjen.

Kviser (akne) oppstår hvis gangen til hudens overflate blir helt tett og poren blir infisert og betent. Det gir en rød, hoven klump fylt med puss, altså kvise. Om det bare blir delvis tett, og gangen til hudens overflate forblir åpen, oppstår det sorte prikker. Disse sorte prikkene er den inntørkede overflaten til sebumet, altså oksidert talg, og dette kalles åpne komedoner. Hudormer, eller hvite kuler litt dypere i huden, kalles lukkede komedoner. De lukkede komedonene kan ofte danne underjordiske kviser.

Alle kan bli plaget av kviser

Alle mennesker kan få kviser og sorte prikker, uavhengig av alder og kjønn. Men oftest får man problemer med akne i puberteten, og i forbindelse med kvinnens syklus som følge av økt hormonproduksjon.

Man må selvsagt skille på de som har store plager som følge av akne, og de som har moderate eller små plager. Er man veldig plaget, bør man søke hjelp hos lege. Da kan man få preparater spesialtilpasset ditt behov. Det er viktig å søke hjelp hos lege tidlig, slik at man kan unngå unødvendige arrdannelser og skader på huden senere.

Her følger noen tips for de som har lettere plager med kviser og sorte prikker:

  • Ikke bruk produkter som tørker ut huden. Sørg for nok fuktighet, men unngå tunge kremer som tetter porene.
  • Bruk peeling et par ganger i uken for å fjerne døde hudceller. (Har du store plager, skal du ikke peele huden.)
  • Vær nøye med hygienen. Rene hender før du tar deg i ansiktet er aldri dumt. Husk også å rengjøre mobilen jevnlig. Mobilen har nemlig masse bakterier på overflaten som spres til huden i ansiktet når du legger den inntil kinnet.
  • Drikk masse vann og spis mye frukt og grønt.
  • Unngå stress.
  • Bruk milde produkter og vær nøye med hudpleie. Rens morgen og kveld (om du har dårlig tid, prioriter kvelden siden huden jobber mest på natten). Har du ikke milde renseprodukter, bruk vann, ALDRI såpe.
  • IKKE klem på kvisene! Bakteriene spres, det kan dannes arr og alt bli verre.

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?