Hvordan bytte fastlege

Hvordan bytte fastlegeKanskje er du en av de heldige som ikke går så ofte til din fastlege, og dermed ikke har et stort behov for å bytte? Eller det kan være at du trives godt med legen du har, noe som jo er det beste for alle.

Men grunnene til å bytte fastlege kan være så mangt. Det er slik at de aller fleste flytter i løpet av livet, og dermed kan det være behov for å bytte til en annen fastlege nærmere der du bor. Eller at man vil prøve en annen lege for å se om man blir mer fornøyd. Uansett så er prosessen enklere enn man kanskje hadde trodd, og det hele tar ikke veldig lang tid.

Få bytter fastlege

I løpet av 2014 var det kun litt over 6 % av Norges befolkning som byttet fastlege. Dette tallet inkluderer også de som flytter, så heldigvis er da også andelen mennesker som er så misfornøyd med legen sin at de bytter veldig lav. Fastlegeordningen slik den er i dag ble startet i 2001, og det er en av de offentlige tjenestene det norske folket er mest fornøyd med.

De aller fleste fikk da beholde sin faste lege, men ikke alle. Alle legene har nemlig et tak på maks 2500 pasienter, samtidig som de ikke skal ha mindre enn 500. I 2014 hadde alle de nesten 5000 fastlegene i Norge et snitt på 1132 pasienter hver seg.

Trenger ingen grunn for å skifte fastlege

Du kan bytte lege inntil 2 ganger per år. Hvis du skulle flytte, eller legen slutter eller kutter ned på listene sine, så kan du få ekstra bytter på bakgrunn av dette. Hvis du skulle bytte så trenger du ikke å oppgi noen grunn, det er helt fritt å bytte uansett årsak.

Når du bytter kan det være lurt å sjekke litt på forhånd. Har familie eller venner kjennskap til noen gode leger i ditt nærområde, eller spør din gamle lege om han eller hun har noen gode råd.

helsenorge.no finner du også en liste over alle fastlegene, om de har kapasitet og hvor mange pasienter de har per idag. Det er også her du bytter lege enkelt ved å logge deg inn med BankID eller andre elektroniske ID som er gyldig. Da finner du listen med leger, og velger deg en ny.

Alternativt kan du ringe telefonnummer 80043573 og bytte der.

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?