Plugins, som på norsk er oversatt til «innstikk», er en av de viktigste delene i WordPress. De kan gjøre den enkle bloggløsningen WordPress til et komplett CMS (Content Management System), og det finnes nærmest en plugin der ute som kan løse alle tenkelige scenarioer som du har for nettstedet ditt.
Det beste med plugins er at de utvikles av brukerne selv, slik at du også kan lage din helt egen plugin etter hvert. De fleste er også gratis, eller lar deg i alle fall utnytte deler av pluginet gratis, noe som gjør at man kan lage en svært komplisert nettside uten ytterligere kunnskaper innenfor HTML eller PHP.
I denne artikkelen skal vi se nærmere på alt du behøver å vite om plugins, men innledningsvis kan vi nevne at det finnes WordPress-plugins som gjør nettstedet ditt til en komplett nettbutikk, det finnes plugins som oppretter kontaktskjema og det finnes plugins som gir deg komplette påmeldingssystemer. Og da har vi så vidt begynt oppramsingen.
Fra WordPress-definisjonen: En plugin er et program, eller et sett med funksjoner, som er skrevet i PHP og som tilbyr en ekstra funksjonalitet for WordPress-nettstedet ditt. En plugin kan sømløst integreres og skal kunne installeres kun ved noen museklikk.
Hvordan finne plugins
Mange utviklere har egne nettsider for sine plugins, men det tryggeste (og mest anbefalte) er å finne de via innstikkoversikten på WordPress.org. Alle seriøse utviklere av plugins registrerer sine innstikk her, og det finnes i skrivende stund over 33 000 ulike innstikk for nedlasting og bruk på ditt WordPress-nettsted!
Her kan man også se en oversikt over de mest populære innstikkene noensinne, og finne plugins etter kategori og bruksområde. Oversikten har også en søk-funksjon, men den gir mindre relevante resultater enn Google, så vi anbefaler som regel at man gjør et Google-søk og heller klikker på de resultatene som kommer fra WordPress.org.
Tre mest populære WordPress-plugins noensinne:
Akismet (nedlastet 23 329 512 ganger)
Contact Form 7 (nedlastet 19 513 375 ganger)
All in One SEO Pack (nedlastet 19 829 313 ganger)
Vi skriver også jevnlig artikler der du kan finne anbefalte plugins, enten via forsiden eller via vår oversikt her. Er du på utkikk etter en spesifikk plugin, for eksempel et kontaktskjema, så kan et Google-søk etter «best contact form plugin wordpress» være et greit søk å begynne med.
Slik bruker du plugins
Nå som du vet hva en plugin er, hvilke bruksområder en slik en har (nærmest alle) og hvor du kan finne de, så skal vi videre i artikkelen se nærmere på hvordan du kan installere og bruke en plugin. Vi minner igjen om at selve installasjonsprosessen er såpass enkel at nærmest hvem som helst kan klare det, men dersom man er usikker på konfigurering anbefaler vi at man holder seg til de mest populære innstikkene. Dette fordi disse ofte er best tilrettelagt og har størst support-muligheter.
Installere plugins på nettstedet ditt
Når man skal installer en plugin med WordPress, så har man i hovedsak to muligheter. Vi skal se på den enkleste metoden først, som er å installere innstikket direkte via kontrollpanelet med WordPress.
For å installere via kontrollpanelet, gå til Utvidelser og Legg til ny i menyen.
Her vil du kunne søke etter utvidelser som finnes på WordPress.org. Det lønner seg å ha det eksakte navnet på innstikket du skal installere, slik at du får riktig innstikk. Se eksempelbildet nedenfor der vi søker etter «All in One SEO Pack».
For å installere innstikket, trykker du enkelt på teksten Installer nå under innstikkets navn. Resten går av seg selv – det er faktisk ikke vanskeligere, og innstikket er klart til bruk etter aktivering!
Du kan også installere plugins ved å laste opp filene direkte til serveren (FTP).
Dette steget krever at du har tilkoblingsinformasjon til serveren/webhotellet ditt, og en FTP-klient for å gjøre selve overføringen. Vi anbefaler kun at man bruker denne måten å installere plugins på dersom man skulle oppleve trøbbel med overnevnte metode.
Først og fremst må du laste ned innstikksfilene fra WordPress. Deretter må du logge deg på webhotellet ditt via FTP-klienten og finne frem til en mappe som heter «plugins». Den ligger som regel plassert i mappen «wp-content».
Deretter kopierer du hele mappen med innstikket inn i den overnevnte plugins-mappen. Nå er ingen installasjonsprosess nødvendig, og du skal finne innstikket på kontrollpanelet ditt ved å gå til Utvidelser og Installerte utvidelser i menyen. Se neste avsnitt for aktivering av innstikket, uavhengig av installasjonsmetode.
Aktivere plugin og gjøre innstillinger
Om du valgte installasjonsmetode én ovenfor, så kan du enkelt aktivere innstikket ved å trykke på Aktiver innstikk etter fullført installasjon. Brukte du alternativ to, eller hoppet forbi denne knappen, så kan du uansett aktivere og deaktivere innstikk ved å gå til oversikten over utvidelser i menyen. Hvert enkelt innstikk kan aktiveres/deaktiveres under tittelen
Det er også viktig å konfigurere innstikket slik at det kan brukes på den måten du har tenkt. Enkelte plugins er såpass enkle at de ikke behøves å gjøre mange innstillinger, mens andre igjen må tilpasses din bruk. De fleste plugins har en knapp som heter «Innstillinger» under tittelen på oversikten over utvidelser.
Har du ikke dette alternativet på den aktuelle pluginen, så vil du som regel finne en egen undermeny til innstikket i hovedmenyen til venstre på kontrollpanelet for WordPress. Ofte ligger innstillingene for plugins under menypunktet som heter Innstillinger.
Gjøre endringer/lage plugins
Dersom du føler at du har de kunnskapene som skal til innenfor PHP og eventuelt HTML/CSS, så er det fullt mulig å gjøre personlige endringer i plugins. Da må du finne frem til «plugins»-mappa via en FTP-klient som beskrevet i steg to under installasjon av plugins.
Vi skal ikke gå nærmere inn på hvordan man endrer plugins, ettersom det vil variere fra hvert eneste innstikk til det neste. Det enkleste er å laste ned hele filmappen for å finne de relevante filene for det man ønsker å endre.
Skal man lage sin egen plugin, så krever dette avanserte ferdigheter innenfor de nevnte kodespråkene, og det vil ikke bli gjennomgått i denne innføringsguiden.
Anbefalte plugins for alle nettsider
De fleste nettsider er ulike og har ulike behov, slik at ikke alle trenger en plugin som forandrer WordPress til en nettbutikk. Men det finnes en del generelle innstikk som alle WordPress-nettsider bør ha installert, ettersom det kan bety mye for din plassering i søkemotorer som Google, som igjen kan være den viktigste kilden for trafikk til nettstedet ditt.
Følgende tre innstikk kan varmt anbefales av redaksjonen i WPGuider.no til samtlige WordPress-brukere.
WordPress SEO by Yoast
WordPress er et av de CMS-ene med best SEO (Search Engine Optimalization) allerede når du pakker det ut fra esken, men det er på ingen måte optimalt. Derfor anbefaler vi at man laster ned utvidelsen WordPress SEO by Yoast, som er med på å optimalisere nettstedet ditt for søkemotorer som Google. En svært populær utvidelse som alle nettsteder nærmest må ha.
WP Super Cache
Treige nettsteder er noe forbanna herk, noe de fleste internettbrukere er enige om. WP Super Cache er et innstikk som sørger for at din WordPress-installasjon ikke blir treig, ved å gjøre en rekke triks og forbedringer for optimal surfing. Denne kan brukes selv om du synes nettstedet ditt har OK lastetider.
Google XML Sitemaps
Igjen et innstikk som gjør det mulig å rangere høyere i søkeresultatene hos blant annet Google. Dette er en plugin som genererer et automatisk sidekart, der alle undersidene på nettstedet ditt blir indeksert. Senere kan du sende dette inn til Google for å gi søkemotoren en komplett oversikt over hvordan nettstedet ditt er bygd opp, noe som kan ha stor innvirkning for din plassering i søkeresultatene.
Neste steg på veien
Nå vet du forhåpentligvis nok om plugins og innstikk til at du tar de i bruk, men husk at svært mange plugins kan påvirke hastigheten på nettstedet ditt, samtidig som at ikke alle innstikk er kompatible med hverandre. Derfor bør du kun bruke plugins til det du som helst trenger.
I neste del av denne fem-stegs-guiden for WordPress skal vi se hvordan du kan redigere et nedlastet tema slik at det får et personlig preg, samt gi en liten innføring i hvordan du lager ditt eget tema.
1 – En introduksjon til WordPress
2 – Publisere med WordPress
3 – Bruke plugins i WordPress
4 – Endre og lage temaer i WordPress
5 – Oppdatere og vedlikeholde WordPress
Og hvis det skulle bære helt feil av gårde kan du også få hjelp her.
Leave A Comment?