Hvordan forebygge og lindre kvalme

Hvordan forebygge og lindre kvalmeKvalme er noe de fleste av oss sliter med fra tid til annen. Styrken og lengden på kvalme kan variere alt etter hva som har forårsaket tilstanden. Kvalme er en tilstand som i de fleste tilfeller ordner seg av seg selv uten at man trenger å oppsøke lege. Men ved sterke smerter og langvarig kvalme bør lege kontaktes for rådføring.

 

Det kan være flere årsaker til at man blir kvalmen: Omgangssyke som er en av de vanligste årsakene og forårsakes av infeksjoner i mage og tarm, allergier, bivirkninger av medisiner, matforgiftning, graviditet og enkelte sykdommer.

Her skal vi gi deg noen generelle råd og tips for hvordan du enkelt kan unngå eller behandle kvalme på egen hånd:

Forebyggende

  • Vask hender grundig etter toalettbesøk og før alle måltider og matlaging. Har du ikke såpe tilgjengelig så er det en fordel å bruke en form for antibac og vaske hendene med.
  • Er du en person som lider av hyppig kvalme anbefales det mye ro og hvile, luftig og kjølig spiserom, kald drikke, lukt og smaksnøytral mat, unngå sterke dufter som for eksempel parfyme.
  • Skal du reise utenlands er det en fordel, spesielt for barn, at dere før og under turen bruker fordøyelsesregulerende preparater som du får kjøpt på apoteket.

Egenbehandling

  • Spis lett fordøyelig mat slik som salte kjeks, revet frukt og supper. La appetitten være det som styrer når og hvor mye du spiser.
  • Spis meieriprodukter som inneholder LGG som er en probiotisk bakteriestamme.
  • Unngå mat med høyt fettinnhold, og om du klarer så bør du spise før du blir sulten. Spis produkter med mye karbohydrater som for eksempel grovbrød, frokostblandinger, ris og poteter.
  • Voksne skal drikke ofte men lite hver gang. Og hvis du ikke spiser særlig så bør du få i deg 2-3 liter med veske som inneholder både salt og sukker. Små barn bør erstatte væsketapet med morsmelk eller veske som inneholder salt og sukker. Man kan få ferdige produkter av denne typen på apoteket.
  • Det er viktig at du får ekstra mye søvn og hvile. Men om du orker er det viktig å få frisk luft. Mye frisk luft vil gjøre godt.

Er du ofte plaget av kvalme må du kontakte lege for å finne ut hva det kan skyldes, da enkelte sykdommer og allergier kan være grunnen til plagene.

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?