Hvordan holde kjøkkenknivene skarpe

Hvordan holde kjøkkenknivene skarpeKjøkkenknivene regnes for å være et av hjemmets viktigste redskaper, og de finnes i alle størrelser og varianter alt ettersom hvilket bruksområde den er tiltenkt. Dog har de alle det til felles at de må holdes skarpe for å kunne yte maksimalt, og det er flere måter man kan gjøre det på.

 

De fleste kjøkkenknivene er i utgangspunktet svært skarpe når de anskaffes, men ved feil behandling og oppbevaring skal det svært lite til før de sløves og blir både ubehagelige eller tilnærmet umulige å bruke. En sløv kjøkkenkniv river i det som skal parteres, mens en skarp kjøkkenkniv lettere skjærer gjennom og gir et finere snitt. Noe som er spesielt ønsket ved partering av blant annet grønnsaker.

Slipemetoder for kjøkkenknivene

Til hjemmebruk kan en mindre knivsliper være ideell til å gjøre kjøkkenknivene skarpe og disse finnes i flere varianter. Både manuelle og elektriske. Ønsker man imidlertid et profesjonelt resultat bør man oppsøke en profesjonell knivsliper, kanskje den lokale slakteren.

Har man gode og skarpe kjøkkenkniver kan man vedlikeholde skarpheten ved jevnlig å benytte seg av et strykestål. Disse finnes i flere varianter, men det er i rustfritt stål og keramiske som er de mest vanlige. Det krever en viss teknikk å bruke et strykestål, men har man først lært seg det kan man ikke unnvære dem. Et strykestål sliper ikke kjøkkenknivene i nevneverdig grad, men fjerner mikroskopiske «arr» ytterst på kniveggen slik at den alltid er skjerpet.

Hvordan du skal oppbevare kjøkkenknivene

Videre har oppbevaring og lagring av kjøkkenknivene mellom hver gang de brukes stor betydning. Legger man dem hulter til bulter i en kjøkkenskuff skjemmes de hurtig, og det går ikke lang tid før de trenger en større runde i slipemaskinen. Noe bedre er det å oppbevare dem i enten en knivblokk eller i skuffer med separate holdere, men aller best er det å la dem henge på en magnetisk skinne, hvor eggen henger fritt og knivene ikke berører hverandre. Profesjonelle kokker smører også kjøkkenknivene inn i olje mellom hver gang de brukes, og pakker dem ned i et stykke bomullsstoff ved lenge lagringsperioder. Det frarådes også å vaske kjøkkenknivene i oppvaskmaskin men heller skylle dem under springen med varmt vann.

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?