Hvordan lage brun saus

Hvordan lage brun saus fra bunnenJa, du kan selvsagt kjøpe en brun saus på pose, blande den med vann og la den koke i fem minutter. Men det er ikke en skikkelig brun saus hvis du ikke lager den fra bunnen av, og det er veldig mye bedre hvis man tar seg den lille ekstra tiden og lager det selv.

Mange synes nok det er skummelt å skulle begi seg utpå det å lage egne sauser på kjøkkenet, men det tar ikke mange ganger før man kan dette, og slipper å følge oppskrifter. Den klassiske brune sausen, sammen med hvit, er de to mest brukte, letteste og de man burde lære seg aller først.

Brun saus brukes til veldig mange ulike retter, og er veldig anvendelig å lære seg å lage.

Oppskrift:

  • 4 spiseskjeer smør
  • 4 spiseskjeer hvetemel
  • 5 dl brun kjøttkraft (enten kokt selv eller blandet med buljong eller fond)
  • Salt og pepper

Smelt smøret aller først, så rører du inn melet. La det putre på svak varme, mens du rører, til jevningen har fått en fin brunfarge. Her må man imidlertid passe på, da forskjellen på brun og brent er liten.

Spe så inn kraften mens du rører, la sausen tykne til hver gang og bland inn så mye væske du trenger for å få akkurat den konsistensen på sausen du vil ha. Deretter lar du sausen koke en stund (10-15 minutter) slik at melsmaken forsvinner. Så smaker du til med salt og pepper.

Gi den brune sausen en ekstra piff

Hvis du vil gi den brune sausen en ekstra piff kan det smake veldig godt med en skive eller to med brunost. Andre alternativer er creme fraiche, litt finhakket løk eller kanskje litt tyttebærsyltetøy. Det er ikke farlig å eksperimentere litt.

Hvis du sliter med å få en skikkelig brunfarge på sausen tilsetter du en dråpe eller to med sukkerkulør, da får du en skikkelig brun saus.

Les også: Hva skal du servere på grillfesten

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?