Historien til drinken mojito strekker seg tilbake til 1500-tallets Havana. Kaptein i den britiske arme, Sir Francis Drake, hadde sammen med sitt mannskap vært på et raid i Cartagena. På veien videre mot Havana fikk de problemer med dysenteri og skjørbuk. Kapteinen sendte noen i land i Havana for å finne en kur som kunne hjelpe mannskapet hans. De kom tilbake med vitaminrik lime, mynte som er bra for magen, sukkerrørjuice og en svært illesmakende forgjenger til dagens rom – aguardiente. Vips! Mojito!
Hvordan lage ekte mojito
Nå kan det diskuteres om den ekte mojitoen egentlig er den beste. Men det kan være morsomt å prøve begge deler.
Ingredienser til 1 porsjon
- 5 cl lys rom
- 2 ½ cl limejuice
- 2 ½ cl sukkerlake (2 deler sukker og 1 del vann) eller 2 gode barskjeer sukker
- 8-10 mynteblader og stilker
- 3-4 cl Club Soda
- 1 dæsj Angostura Bitters
- Isbiter
Fremgangsmåte:
- Slå myntekvasten mot håndflaten for å få ut oljen. Ha også med stilken.
- Press lime og lag sukkerlake.
- Hell alle ingrediensene bortsett fra Angostura Bitters i et glass fylt med isbiter, og rør rundt. Tilsett Angostura til slutt for å balansere smakene. Opprinnelig brukes kun isbiter, ikke knust is, men du kan selvsagt bruke begge deler.
Tips: Kjøp Mynten i innvandrerbutikk. Den er gjerne kraftigere i smaken, og mer lik den som finnes på Cuba.
Mojito – vanlig type – Ingredienser til 1 porsjon:
- 10 mynteblader
- 1 lime
- 5 cl rom (hvit)
- 5 cl Club Soda
- 1-2 ss brunt sukker
- Isbiter eller knust is
Fremgangsmåte:
Ha mynteplader nederst i glasset sammen med 1 ss sukker og rør godt. Du skal presse mynten slik at oljen fra bladene blander seg med sukkeret, men ikke mose bladene.
Del limen i 4 båter, putt de i glasset med fruktkjøttet opp og press litt av saften ut med en spiseskje.
Fyll glasset med isbiter eller knust is og hell over rom. Fyll så resten med Club Soda. Ca halvparten av hver, eller det du synes er best. Rør rundt til alt er blandet, men det fortsatt knaser litt i sukkeret.
Serveres straks!
Leave A Comment?