Nå som du har fått WordPress opp og gå på ditt eget nettsted (om du ikke har det anbefaler vi at du leser første del av vår innføringsguide), er du klar for å begynne publiseringen. Endring av utseendet på nettstedet og installasjon av innstikk kommer i senere deler – nå skal vi få nettstedet ditt klart til bruk.
Det første du vil gjøre er å sørge for at alle opplysninger er korrekte, og at brukerne kan finne nettstedet ditt via søkemotorene.
Derfor skal vi aller først se over to forskjellige innstillinger på nettstedet ditt.
Gå til Innstillinger i menyen, og velg Generelt.
På denne skjermen kan du sette et slagord til nettstedet ditt, og sjekke at alle adresser er korrekt. Legg også inn en standard e-post-adresse som du vil ha som kontaktadresse for nettstedet.
Gå til Innstillinger i menyen og velg Lesing.
Her er det ekstremt viktig at du huker av for «Synlighet for søkemotorer». Hvis ikke, så vil du ikke bli opplistet i Google, og du vil potensielt miste en hel haug av lesere.
Nå som disse to standard «sjekkpunktene» er gjort, så skal vi se nærmere på hvordan man publiserer med WordPress. Vi begynner med et helt vanlig innlegg.
Publisere innlegg / blogg / nyheter
De fleste nettsider vil ha en eller annen form for nyhetsstrøm, der man publiserer de seneste nyhetene angående firmaet sitt, eller noe helt annet. Om man driver en blogg, så er det her man vil skrive de fleste innleggene, ettersom man her kan kategorisere de og sortere de etter stikkord.
Uten bruk av innstikk, så er selve publiseringen relativt selvforklarende, men vi skal uansett gå nærmere på hva man kan gjøre med et vanlig innlegg i WordPress.
Kategorier: For å gjøre det enkelt for leseren din å finne frem blant innleggene dine, samt vite hva de handler om, så lager man kategorier. Disse kan du styre under Innlegg -> Kategorier i menyen. Skal du skrive om både Manchester United og Liverpool innenfor fotball, så kan du lage en kategori som heter fotball, og deretter to underkategorier til hvert respektive lag.
Stikkord: Også kjent som «tags» på engelsk, eller merkelapper på norsk. Man bruker gjerne disse for å beskrive innholdet i artikkelen. Skriver man en generell artikkel der John Arne Riise er nevnt, så kan man bruke navnet hans som stikkord. Da kan leseren klikke på stikkordet og finne andre artikler på nettstedet ditt som omhandler Riise.
Du knytter innlegget både til en kategori og et stikkord på selve innleggsiden. Merk at begge deler er helt frivillig. WordPress har for øvrig i de nyere versjonene en omfattende editor for publisering, som gjør det enkelt å legge inn bilder og formatering av tekst.
Laste opp bilder og filer
Via knappen Legg til media kan du enkelt laste opp bilder til bruk i innlegget, eller for senere bruk. Dette gjelder også video og andre mediefiler. WordPress har et omfattende system som gjør det enkelt å bruke bildene på tvers av innlegg, sider og det som måtte være.
Bruke tilpassede felt
Hvis man ønsker å lagre spesielle opplysninger utenom selve innlegget i databasen, så kan man bruke tilpassede felt. Disse finnes nedenfor hovedruten, og hvis den ikke gjør det, så kan du trykke på Skjerminnstillinger øverst på skjermen for å vise det.
Meningen med tilpassede felt er at man kan lagre informasjon for senere bruk, spesielt dersom man skal vise den på en spesiell måte. Man kan for eksempel lage et felt som heter «Navn» og skrive Jonas i det, og et felt som heter «Alder» og skrive 21 i det. Deretter kan man med litt PHP- og HTML-kunnskaper skrive ut denne informasjonen på en relevant måte.
Publiseringsinnstillinger
Til høyre for hovedruten har man en boks som viser diverse innstillinger for innlegget. Her kan du for eksempel angi om innlegget skal være offentlig, eller bare publiseres for brukere med visse rettigheter. Du kan også lagre det som kladd, eller bestemme at det skal publiseres i fremtiden. Sistnevnte kan være spesielt nyttig for deg som liker å gjøre alt arbeidet på en dag, men vil at det skal publiseres resten av uken.
Opprette sider med WordPress
Når du skal lage en kontaktside eller en side med beskrivelse av nettstedet, så lønner det seg ikke å bruke innlegg. Innlegg bør brukes til dagsaktuelle artikler og nyheter, mens sider er konkrete og faste sider som ikke skal oppdateres ofte. Sider kan ikke kategoriseres eller merkes med stikkord, og er følgelig ment å være statiske informasjonssider.
For å opprette en ny side, trykker du simpelthen på Sider i menyen. Selve editoren her er kliss lik den for å publisere innlegg, slik at du publiserer sider på akkurat samme måte som ovenfor.
Redigere menyer
De besøkende finner naturligvis ikke frem på nettsiden din uten en meny. WordPress har et automatisk system for å opprette og endre menyer, som fungerer både med standardtemaene og en hel del nedlastbare temaer.
For å legge til de nye sidene dine i menyen, velger du simpelthen Utseende og Menyer fra hovedmenyen på kontrollpanelet. Her får du full oversikt over den menyen som eksisterer allerede, og kan legge til henvisninger både til innlegg og sider.
Bruke Widgets i WordPress
Widgets er en viktig del av WordPress, spesielt dersom du ikke er spesielt kodekyndig. Widget har ingen god oversettelse på norsk, men det dreier seg rett og slett om ferdige moduler som kan vise seg nyttige på nettstedet ditt.
Under ser du et par eksempler på standard Widgets i WordPress. Du drar simpelthen den widgeten du ønsker over i en av sidekolonnene, og de vil automatisk dukke opp på nettstedet ditt (på temaer som støtter widgets). Du kan velge mellom alt fra en kolonne som viser Siste kommentarer til en som viser en Kategorioversikt. Mulighetene er mange, og du kan til og med ha flere sidekolonner med flere widgets!
Neste steg på veien
Nå bør du ha en viss peiling på hvordan du publiserer med WordPress, og hva de forskjellige funksjonene betyr. Har du ikke det, så anbefaler vi at du leser den offisielle instruksjonen på WordPress.org.
I neste del skal vi se nærmere på hvilke plugins/innstikk som finnes for WordPress, hvordan du installerer og bruker de, og ikke minst fortelle hva de kan gjøre for nettstedet ditt.
1 – En introduksjon til WordPress
2 – Publisere med WordPress
3 – Bruke plugins i WordPress
4 – Endre og lage temaer i WordPress
5 – Oppdatere og vedlikeholde WordPress
Leave A Comment?