CV – Hvordan skrive CV som garantert gir deg jobben!

Hvorden skrive CV som åpner dørerDin CV er det første ”møtet” ditt med en potensiell arbeidsgiver. Siden du sannsynligvis ikke er tilstede selv, må papiret du sender fra deg representere deg på best mulig måte. En god CV åpner døren til intervjuet, som igjen kan gi deg jobben du ønsker deg. En dårlig CV derimot, lukker kanskje døra, uansett om du er særdeles godt kvalifisert for jobben det er snakk om. Med andre ord har du alt å vinne på å legge litt ekstra arbeid i denne delen av jobbsøkefasen.

Hva er en god CV?

Det finnes utallige måter å skrive en CV på, noen gode og mange dårlige. Generelt kan vi si at de beste CVene først og fremst følger disse reglene.

Det siste punktet illustrerer at alle de forutgående punktene ikke alltid stemmer. Om du skriver en CV for hånd, med gullskrift på rosa papir, der utdanning og erfaring står hulter til bulter, med det som resultat at du får både intervjuet og jobben… Vel, da har du skrevet en god CV!

Selv om det finnes unntak, bør vi heller stole på erfaringene til de som rekrutterer og ansetter. Både undersøkelser, hodejegere og arbeidsgivere påpeker at språkfeil er det som ofte irriterer mest, og som fører til at CVen havner i søppelbøtta. Det samme gjelder CVer som er for lange, med unødvendig mye informasjon, eller som er alt for utmalende språkmessig. Lengden er viktig. Helst bør en CV ikke overskride 2 A4-sider. Har du skrekkelig mye relevant erfaring og utdanning, kan du vurdere å bruke vedlegg for å få med alt.

I tillegg kommer banale feil som det å glemme persondata, rotete layout (bilder og farger irriterer mange), uvanlig papirvalg og så videre. Om noe oppfattes som åpenbar løgn eller overdrivelser, er dette også en klar ”turn off” for en arbeidsgiver.

En av de viktigste faktorene som fremheves er at en CV bør gi inntrykk av å ha blitt skrevet dedikert for den jobben det søkes på. En CV som åpenbart sendes ut nærmest i blinde til tonnevis av arbeidsgivere, gir inntrykk av at søkeren ikke er spesielt fokusert på akkurat den jobben som tilbys.

Standardoppsett for CV

Rekkefølgen i det som skal med i en CV ser du i listen under. Dette er også slik malen er bygget opp. Punktene om nøkkelkvalifikasjoner, utdanning og arbeidserfaring trenger ikke nødvendigvis opptre i akkurat denne rekkefølgen, noe vi ser nærmere på lenger ned i teksten. Start med å bygge opp din CV slik:

  • Tittel – øverst og med større font, gjerne uthevet. Tittelen er ofte ”CV” eller ”Curriculum Vitae”, men kan like gjerne være navnet ditt.
  • Kontaktinformasjon – kommer under tittelen. Spar gjerne plass ved å skrive dette bortover i stedet for punktvis nedover.
  • Nøkkelkvalifikasjoner – dersom det er relevant.
  • Arbeidserfaring – før ”Utdanning”, dersom erfaring er mest relevant for stillingen.
  • Utdanning – før ”Erfaring”, dersom utdanning er mest relevant for stillingen.
  • Sertifikater – ta med relevante sertifikater (førerkort bør med om du har).
  • Kurs og andre kvalifikasjoner – ta med relevante kurs, språkkunnskaper og lignende.
  • Referanser – opplys om hvilke arbeidserfaring eller utdanning referansen gjelder, og få med referansepersonens navn og kontaktdata. Det er ingenting i veien for å skrive ”Oppgis på forespørsel”.

Fang oppmerksomheten med nøkkelkvalifikasjoner

En CV bør først og fremst være så kort og konsis at potensielle arbeidsgivere vil se mer eller mindre umiddelbart om du er egnet for jobben. Dette er en salgs-pitch, og du får som regel ikke en ny sjanse om du bommer på første. Det er heller ikke nok å bare fange oppmerksomheten, for eksempel med flashy farger og spreke bilder. Akkurat slike ting bør faktisk skys som pesten. Du skal heller fokusere på å fange oppmerksomheten med det som er relevant for jobben. Hvilke kvalifikasjoner er arbeidsgiveren ute etter? Har du noe som passer, så sørg for at dette er noe som oppdages så snart arbeidsgiveren setter øynene på papiret.

Dette kan du gjøre ved å bruke punktet ”nøkkelkvalifikasjoner” før du kommer til utdanning og arbeidserfaring. Dette bør gjøres kun i de tilfeller der du faktisk har nøkkelkvalifikasjoner som er relevante. Hvis ikke, dropp det og gå rett på opplisting av utdanning og erfaring.

Utdanning eller erfaring først?

Tilpass rekkefølgen i din CV alt ettersom hvilken type jobb du søker, og i forhold til hva som gjør deg mest kvalifisert. Som vi nevnte tidligere skal en CV ha en logisk oppbygging, så her kan du sjonglere og tilpasse. Dersom du har erfaring som er relevant for jobben du søker på, bør denne delen (erfaring) komme før utdanning. Er utdanningen din mest relevant, bør du naturligvis gjøre det motsatte.

Punktene i en CV bør stå kronologisk, med det ferskeste øverst. Dersom den relevante erfaringen eller utdanningen ikke er det du foretok deg i livet sist, kan du vurdere å utheve det operative ordet (yrket, fagretningen). Gitt at du søker på en stilling som servitør, kan du gjøre det på denne måten:

  • Jan 2014 – nå: Resepsjonist på Solvang høyfjellshotell.
  • Jan 2012 – Des 2013: Servitør på restaurant Argument i Bergen.
  • Feb 2010 – Nov 2012: Guide for turister i Ålesund.

Uthevingen gjør leseren oppmerksom på den mest relevante erfaringen, på en enkel og diskret måte. Dette er et greit alternativ dersom du ikke vil ha med punktet for nøkkelkvalifikasjoner.

Spesielle kvalifikasjoner

De fleste av oss har kvalifikasjoner, utover utdanning og arbeidserfaring, som kan være relevante i gitte sammenhenger. De siste punktene i en CV tar for seg disse, og du bør også her fremheve de mest relevante. Søker du på en stilling som innebærer kundekontakt, er det viktigere å få frem at du har deltatt på noe som indikerer at du er komfortabel med å omgås andre mennesker, enn at du har kurs i Microsoft Excel. Har du kurs som er totalt irrelevante for stillingen, bør du helst ikke ta det med på din skreddersydde CV. Husk punktet i innledningen som påpekte at en CV bør være informativ og presis! ”Informativ” i denne sammenhengen betyr også ”relevant”.

CV med eller uten referanser?

Før du fører opp dette punktet på en CV eller jobbsøknad må du forsikre deg om at du faktisk har referanser, samt at disse er relevante. Det er neppe av interesse å snakke med gymlæreren din på videregående, dersom du søker på en stilling som selger, uansett hvor mye godt gymlæreren har å si om deg som person. Søker du på mange stillinger bør du unngå å oppgi selve navnet og kontaktdataen på referansen din. Så slipper vedkommende et potensielt rush på telefonen. Vår anbefaling er at du bruker ”Oppgis på forespørsel”, med mindre det er spesielle grunner til å nevne navn.

Sjekk språket til slutt!

Språklige detaljer er viktige når du skal skrive en god CV. Skjemmende skrivefeil og dårlige setninger kan skape et slett inntrykk av deg som person, selv om du ellers er kvalifisert. Dette avhenger riktignok noe av hvor du søker om jobb, og du kan slippe unna med dårlig språk dersom arbeidsgiveren selv er språksvak. Den sjansen bør du ikke ta. En CV er så pass kort at det er fort gjort å få den perfekt, også språklig. Her er tre ting du absolutt burde gå igjennom før du sender avsted CVen:

  • Sjekk stavelser av alle ord du er usikker på. Du finner bokmålsordboka på nett og kan kontrollere stavelsene der. Kontroller spesielt egennavn som navn på bedrifter og undervisningssteder du har erfaring fra.
  • En god CV bør ha korte og informative setninger. Luk ut unødvendige ord, spesielt adjektiver. Unngå å være svulstig og overdrivende. Setning nummer to i eksempelet er langt bedre enn den første:
    1. 3 fantastisk spennende år som hovedlærer på Borg barneskole der jeg underviste de snilleste og herligste barna i verden.
    2. 3 år som hovedlærer på Borg barneskole.
  • Sjekk detaljene til slutt. Har du husket å avslutte setningene med punktum? Er din CV skrevet med samme font hele veien? Hva med linjeavstanden? En rask måte å rydde opp i er å markere hele dokumentet, og deretter velge en behagelig font for all tekst, lik størrelse på alle tegn, samme linjeavstand, etc. Deretter kan du utheve og velge større font på tittelen, og så videre.

Her kan du finne UiO sitt eksempel på CV i pdf-format og Word-format.

Les også vår artikkel om hvordan du skriver en god jobbsøknad.

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?