Hvordan steke biff

Hvordan steke biffHVORDAN STEKE BIFF

Når man bruker over 400 kroner per kilo på et stykke kjøtt, burde det tilberedes helt perfekt før steking. Det er visse ting som er helt essensielt for å steke en godt stykke biff, men som igjen og igjen viser seg å være helt fraværende i de norske husstander.

 

I denne artikkelen skal vi ta føre oss noen gode tips til hvordan man steker en perfekt biff, og gjøre rede for de forskjellige biffene vi har, og hva slags tilbehør som passer best til biffen.

Forskjellige typer biff

Når man skal lage seg et godt biff-måltid, kan det være greit å vite hvilken biff som passer best til hvordan man vil ha den servert. Biffkjøtt er et samlebegrep for de fem møreste filetene fra storfe;  indrefilet, ytrefilet, entrecôte, mørbrad og flatbiff. Selv om vi tenker på biff når vi hører navnene, er det likevel en god den ting som skiller dem fra hverandre, deriblant mørhet. Flatbiff er biffen som er minst mør. Dernest kommer ytrefilet, entrecôte og mørbrad. Til slutt kommer indrefilet som alltid er meget mør.

Hvordan steke biff

Det første man gjør når man skal steke biff, er å ta ut biffen god tid før steking. Normen er at biffen skal holde romtemperatur før man begynner å steke. Kokkene sier vanligvis tjue minutter før – men dette avhenger av temperaturen du har på ditt kjøkken. Etter dette krydrer du biffen med salt og pepper. Gni det godt inn før du starter stekingen.

Steking – ikke koking

Når biffen holder romtemperatur og er godt krydret, kan stekingen begynne. Et svært viktig prinsipp er at biffen skal stekes, ikke kokes. Det vil si at pannen skal holde en høy temperatur. Det kan dermed være greit å bruke en jernpanne. Jernpanne gir en god varme, i tillegg så holder den godt på varmen underveis.

I plata skal du bruke olivenolje istedenfor vanlig smør. Smør skal ikke tilsettes før mot slutten av stekingen fordi det kan enkelt brenne seg, noe som gir biffen en brent smak. Olivenolje tåler også en høy temperatur, og det er ikke noe fare for å få en brent smak. Et annet greit tips er å snu biffen hvert minutt for å ikke svi biffen for mye. I tillegg holder du da god kontroll over fargen, og hvordan du ønsker biffen (rå, medium eller godt stekt). Som nevnt ovenfor tilsetter du masse smør mot slutten av stekingen, og ta også gjerne med litt hvitløk og forskjellige urter. Dette er med på å framheve smørsmaken. Helt til slutt lar du biffen hvile og godgjøre seg for å oppnå den perfekte biffsmaken.

Godt tilbehør til biff

For å få mest mulig ut av biffen, er et godt tilbehør veldig viktig. Så klart er dette individuelt, men det er visse ting som alltid går  igjen i biff-måltidet (uansett hva slags biff man har kjøpt), og som også du burde ha med. Biff med løk har alltid vært – og kommer trolig alltid til å være – en slager når det kommer til god smak. Forskjellige typer løk passer godt til biff i alle sorter. Her gjelder det å smake seg fram! Grønnsaker er også en sentral ingrediens til biffen. Her kan du både steke, koke eller bruke det som tilbehør fra ovnen. Poteter i mange fasonger passer også veldig godt til biffen. Her kan du ha alt fra fløtegratinerte poteter til pommes frites – kun fantasien som setter grenser med andre ord.

Hva slags drikke til biffen?

Det som passer best til biffen, er en sterk rødvin. Derimot kan du drikke øl, men det er ikke nok smakskraft i en vanlig øl. Da må man heller drikke Pale Ale eller IPA.

 

Lykke til med å få det perfekte biff-måltidet – akkurat som en mesterkokk!

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?