Hvordan vedlikeholde sølvsmykker

Hvordan vedlikeholde sølvsmykkerSølv er et av de mest populære edle metallene for smykker. Helt siden 5000 år før moderne tidsregning har det blitt benyttet til smykker og dekorasjon.

I utgangspunktet er sølvsmykker blanke og pene å se på. Det latinske navnet for sølv argentum betyr faktisk ”skinnende”.

Uten vedlikehold, eller dersom du har smykkene ligge over lenger tid, vil du fort se at de mister gløden de en gang hadde.

Å vedlikeholde sølvsmykker er derfor viktig! Mange av oss har smykkeskriv som er fyllt opp av sølvsmykker, som over tiden har blitt matte og stygge.

Heldigvis er det enkelt å vedlikeholde og rense sølvsmykker.

Misfarging av sølv

Når oksygen (ozon) og svovel (hydrogensulfid) kommer i kotakt med sølv, bindes de kjemisk til overflaten og fører til misfarging. Dette kalles for oksidering.

Plutselig er ikke de en så gang blanke smykkene like penge lenger.

Heldigvis er det relativt enkelt å fjerne misfargingen – det hele er bare enkel kjemi!

Litt informasjon om sølv

Før vi går i dybden på hvordan du bør vedlikeholde sølv, kan det være nyttig å vite litt mer om metallet.

I praksis: jo renere sølvet er, dess lettere vil det misfarges. Som med gull og andre edle metaller blandes sølv med andre metaller – en såkalt legering – når det brukes i smykker, bestikk og dekorasion. I Norge har vi to vanlige legeringer av sølv: .830 og .925. 925-sølv er vanlig i smykker, og består av 92.5% sølv og 7.5% kobber.

.830-sølv mer motstandsdyktig mot ytre påvirkning enn det 925-sølv er, og brukes gjerne derfor i bruksgjenstander og pynt.

I tillegg brukes gjerne oksidering som et dekorativt element i enkelte sølvsmykker. For eksempel finner du sølvringer med oksiderte detaljer. Dette gjøres for at små detaljer skal vise bedre igjen.

Dersom du rengjør eller polerer sølv med slike detaljer for mye, kan du risikere at disse forsvinner. Har du sølvsmykker med slike detaljer, enten det er ringer, øreringer eller halsbånd, legg dem til sides for separat rengjøring.

Preventive metoder for å hindre oksidering

Dersom du bruker sølvsmykkene mye vil oljen i huden din rengjøre sølvet og gjøre at det holdes blankt. En god regel er derfor å bruke smykkene ofte. Smykkebutikken Lyr Design nevner en god regel for hvordan du kan holde sølvsmykkene pene over tid: “Smykkenes gylne regel er at de burde være det siste som du tar på deg om morgenen”. Dette hindrer at smykkene utsettes for såer, kjemikalier, hudkrem med mer.

Dersom du skal lagre sølvsmykker, kan du legge dem i en lufttett pose eller en tett oppbevaringsboks (husk at det trengs oksygen for å okisdere sølv).

Legg hvert smykke i en egen pose eller boks, siden sølv er et forholdsvis mykt metall og det kan lett skrapes opp.

Under bruk, sørg også for at sølvsmykkene ikke utsettes for kjemikalier, klorvann og andre ting som inneholder svovel. Det kan derfor være lurt å ta av smykkene når du dusjer eller bruker rengjøringsprodukter.

Polering av sølv

Å polere sølv fungerer bra, så lenge det ikke er for oksidert. Dette gjør det også lett å hindre at du fjerner oksiderte detaljer som, siden du lett kan styre unna disse.

Du bør bruke en klut beregnet for sølvpolering. Ikke bruk papirtørkler, siden disse inneholder fiber som kan skrape opp sølv.

Poler frem og tilbake, og ikke i sirkler, og bytt område på kluten ofte.

Veldig oksidert sølv eller sølv med edelstener – ta dem til professionelle!

Dersom du har sølvsmykker som er veldig oksidert, og du ikke har tid eller ekspertise til å rengjøre dem selv, anbefaler vi at du tar dem til en profesjonell. sølvrenser

Dette gjelder spesielt dersom du har gamle skjøre smykker, eller sølvsmykker om betyr mye for deg. Har sølvsmykkene edelstener eller perler som for eksempel opal eller amentyst, bør du ikke bruke rensemiddel.

Rensemidler for sølv

Det finnes flere rensemiddel for sølv, men det er ofte ikke den beste løsningen. Kjemikaliene som brukes i slike midler kan være ganske sterke, og er ikke bra å puste inn. I tillegg kan slike rensemiddel gjøre skade på sølvets overflate, som gjør at det kan okisdere raskere.

 Hjemmelaget sølvrens

Visste du at du kan lage ditt eget rensemiddel, uten farlige kjemikalier? Mest sannsynlig har du mange av ingrediensene allerede.

Dette fungegere bra både for bunadssølv, sølvsmykker og sølvbestikk. Husk at du ikke bør bruke denne motden for sølv med oksiderte detaljer!

  1. Hell kokende vann i en middels stor bolle/skål
  2. Tilsett 1ss salt per dl vann
  3. Legg et stykke med aluminiumsfolie i bunn
  4. Legg smykkene i vannbadet, og la dem ligge i 2-3 minutter. Skyll dem deretter i varmt vann og tørk dem forsiktig med en bommulsklut

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?