Hvordan velge riktig utdanning

Hvordan velge riktig utdanningValg av utdanning er et av de viktigste og kanskje vanskeligste valgene du tar i løpet av livet. Det er masse informasjon tilgjengelig, men det er ikke lett å sette seg inn i alt. Det er viktig å bruke god tid, skaff deg informasjon om mulighetene du har før du tar valget.

Hvilken utdanning skal du velge?

Når du skal velge utdanning  det lurt å tenke på hva du liker å gjøre og hva du er flink til. Det er også veldig viktig å tenke på hvilke jobber du kan få som ferdig utdannet. Utdannelsen varer tross alt noen få år, mens du skal tilbringe ganske mange flere år i arbeidslivet.

Start gjerne med å tenke over disse tingene:

  • Er du praktisk eller teoretisk anlagt? Trives du med de teoretiske fagene, eller foretrekker du praktisk arbeid?
  • Hvilke fag liker du best, og hvilke kunne du gjerne greid deg uten?
  • Hva er dine sterke sider, og innen hvilke yrker kan du dra nytte av disse?
  • Hvordan er jobbmulighetene innen den retningen du kan tenke deg? Er det mange om benet for å få jobbene? Er arbeidsmarkedet mettet for øyeblikket eller er det veldig mange som tar den type utdannelse?
  • Hvilke yrkesgrupper vil det være stort behov for i samfunnet på det tidspunktet du er ferdig utdannet? Er det noen typer utdanning som er veldig populære kan det være at det blir vanskeligere å få seg jobb om du også går for samme.
  • Vil du kun gå videregående for så å være ferdig utdannet, eller vil du ta en lengre utdannelse etterpå? Hvor lang utdannelse vil du i så fall ta etter videregående?
  • Kjenner du noen som har en jobb du synes virker spennende? Det kan være lurt å prate med den eller de personene for å få litt mer informasjon.

Hvor ser du for deg at du er om ti år?

Skriv gjerne ned svarene dine, det kan hjelpe deg å få sortert tankene ved å få ned ting på papiret. Det kan godt hende det er lettere å gå for elimineringsmetoden, nemlig å finne ut hva du IKKE har lyst til. Da siler du vekk yrker og samtidig utdannelser som er uaktuelle for deg. Så kan du begynne å finne yrkesretninger som treffer flest mulig av punktene dine.

Snakk med folk rundt deg, og ta gjerne en prat med rådgiveren på skolen. Det er rådgiverens jobb å hjelpe deg med å finne informasjon om mulighetene dine slik at du kan ta riktig valg for nettopp deg.

Her kan du få mer hjelp til din utdanning og yrkesvalg.

Les også: Hvordan skrive CV

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?