Hvordan velge strømleverandør

Hvordan velge strømleverandørStrømavtale og tilhørende regning er ofte noe som bare kommer og går uten at man helt tenker over det. Strøm er jo noe alle må ha, og det kan være at mange tenker at det ikke har så mye å si hvilken strømleverandør man velger, eller hvilken avtale man velger.

Det er imidlertid ikke helt riktig, men beløpene man blir presentert fra strømleverandørene gjør at det kanskje virker som om det ikke er stor forskjell.

Det opereres med en pris per kilowatt, og ligger på rett i underkant av 30 øre per september 2016. Dette er hva man kaller markedspris.

Spotpris er best

I de aller fleste husstander er det spotpris som er den mest lønnsomme avtalen å velge. Her er det kun et påslag i forhold til markedsprisen de ulike selskapene konkurrerer om, da grunnlaget for prisen baseres på en gjennomsnittlig månedspris fra Nordpool. Deretter legger man på et påslag i kroner eller eventuelt øre per kwh, eller en kombinasjon av de to.

Spotpris gir da kort fortalt en gjennomsnittpris av prisen hele døgnet og måneden, noe som ofte blir det billigste for deg som forbruker.

Fastpris

Det finnes også en rekke ulike løsninger som gjør at man som forbruker betaler en fast sum per måned, uavhengig av strømforbruket. Hvordan dette løses varierer fra selskap til selskap, men de går i all hovedsak ut på det samme.

Man kan for eksempel si inngå en avtale der man betaler for eksempel 400 kroner i måneden inn på en Strømkonto. Dette gjør man alle månedene i løpet av et år, uavhening av prisøkning eller nedgang. Strømprisen kan variere ganske mye, og det samme kan forbruket til alle husstander. Man bruker som regel alltid mer strøm om vinteren, da man trenger å varme opp huset mer.

Med en fastpris merker man ingenting til dette, og selv om man kanskje betaler litt mer noen måneder i løpet av året, så er denne forutsigbare utgiften det beste.

Og selv om man tenker at små forskjeller i pris kanskje ikke har så mye å si, så vil en vanlig husstand som bruker rundt 20000 kwh i løpet av et år kunne rundt 2000 kroner på å velge den billigste løsningen sammelignet med den dyreste.

Det finnes en rekke ulike nettsider som viser deg hvem som gir den beste avtalen der du bor til enhver tid. En av disse er strompris.no, en nettside fra Forbrukerrådet.

Les også: Prosentregning – Hvordan regne prosent

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?