Kjøpe bruktbil – 5 gode tips for best mulig kjøp

kjope-bruktbilDet er en stor avgjørelse å kjøpe en bil. Mange, og spesielt når man er ung og kanskje akkurat har fått lappen, velger å kjøpe en bruktbil. Det kan lønne seg, ved godt vedlikehold og et smart kjøpt trenger man ikke tape veldig mye verdi på bilen når den kjøpes brukt.

 

 

Det er imidlertid en større risiko å kjøpe brukt enn ny, da man aldri kan være 100 % sikker på bilen man får. Derfor kan det være greit å ta med seg fem gode kjøreregler når man skal ut og handle en bruktbil.

Hva slags bruktbil vil du ha?

Første punkt uansett hva slags bruktbil man skal kjøpe er å evaluere behovene man har, hvilke kriterier man ser etter i en bil og selvsagt budsjett. Noen få krav som burde være tilstede uansett hva du velger er at bilen burde være EU-godkjent, samt ha essensielt sikkerhetsutstyr som ABS og airbag.

Dekk

En av de viktigste tingene du burde se etter er standarden på dekkene, også på de som ikke sitter på bilen i kjøpsøyeblikket. Dårlige dekk er farlig å kjøre på, og det å skulle kjøpe fire, eller kanskje til og med åtte nye dekk gjør at et godt bruktbilkjøp fort kan bli veldig dyrt.

Bruktbil og rust

Det er nå en gang slik at gamle biler ruster, og spesielt i et land som Norge der vi salter veiene om vinteren. Sjekk gjerne hjulhus, kanaler, gulv og den nedre kanten på dørene. Mye rust kan gjøre at bilen ikke godkjennes, og det kan bli en heftig verkstedsregning å fikse på det.

Velg noe annet

Det er klart at det er kult å kjøpe en Audi eller BMW, men merker som dette er ofte vesentlig dyrere enn mindre solgte merker som Kia eller Hyundai. Kvaliteten på de litt mer ukjente bilmerkene har endret seg radikalt, og man kan gjøre mange gode kjøp og få en vesentlig nyere bil ved å velge et litt mer utradisjonelt bilmerke.

Prøvekjør

Ikke kjøp en bil uten å ha prøvekjørt den. Følg med på at den starter lett, og ikke fusker eller går surt på tomgang. Følg med på gir når du kjører, og om bilen drar til den ene eller andre siden når du slipper rattet. Du må også like kjørefølelsen i bilen du skal kjøpe, og forhåpentligvis ha i noen år fremover.

Sjekk gjerne også med NAF før du kjøper bruktbil. De har mange gode råd.

Les også: Hvordan skrive CV

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?