Lag din egen kjøkkenhage

Lag din egen kjøkkenhageDet er veldig gøy å lage sin egen kjøkkenhage, og ikke så vanskelig som du kanskje tror. En kjøkkenhage kan man ha om man har en liten hageflekk, terrasse, balkong eller bare vinduskarm. Det er mange muligheter, kun fantasien setter begrensningene.

Start med å så inne slik at plantene er klare til å settes ut i slutten av mai. Chili og tomat er eksempler på planter som man må starte og dyrke inne på vinterstid.

Bruk gjerne noen kroner på å kjøpe gode økologiske frø, fremfor overpriset plast til å plante frøene i.

Så frøene i melkekartonger, isbokser eller annet du måtte finne – pass på å lage hull i bunnen slik at vannet kan renne ut, ellers kan plantene drukne.

Bruk næringsfattig jord til å begynne med, men sett plantene over i større potter med næringsrik jord etter hvert som de vokser.

Lag gjerne mini-drivhus for å hjelpe plantene litt på vei. Det gjøres enkelt ved å kutte bunnen av en plastflaske, skru av korken og plassere den over planten.

Urter du kan begynne med er basilikum, rosmarin, oregano, salvie, timian, koriander, mynte og bladpersille.

Grønnsaker du kan begynne med kommer litt an på plassen du har, men tomater, sukkererter, gulrøtter, poteter, chili, squash og reddiker er fint å starte med.

Finn den mest solrike plassen når du skal sette plantene ut. Hvis du har balkong, få de gjerne opp i høyden. Heng de fra taket eller på veggen. Både utsiden og innsiden av rekkverket er fint, men pass på så det ikke blåser for mye der. Du kan også ha plantene i vinduskarmen om du ikke har uteplass.

Gi plantene nok plass slik at de kan vokse seg store. Vær generøs med pottestørrelsen, de trenger ofte større plass enn du tror.

Gi plantene næring, men husk at de skal spises så bruk gjødsel beregnet på matplanter.

Bind opp planter som blir store med egnet utstyr.

Skjerm plantene for vinden ved å lage en vindskjerm, eller finne et sted i le for vinden.

Stell med plantene dine! Trives de, vokser de seg større.

Les også våre artikler om Nordlys og Yr vs Storm.

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?