Hvis du har fulgt de fire første delene av denne oppstartsguiden til WordPress, så er du sannsynligvis godt igang med bruken av nettstedet ditt allerede. Men selv om du har satt opp et nettsted så er naturligvis ikke jobben ferdig av den grunn. For at et nettsted skal eksistere, så krever det jevnlige oppdateringer og vedlikehold.
Det er heldigvis en enkel sak å sørge for at WordPress holder seg oppdatert. Du får automatiske varsler når det kommer nye versjoner av plattformen eller innstikk som du bruker, og det meste kan i dag oppdateres ved et par museklikk.
NB! Slik unngår du at endringer blir overskrevet
Før vi gir en nærmere beskrivelse av hvordan man oppdaterer og vedlikeholder de ulike delene av WordPress, så vil vi først nevne en vanlig fallgruve. Og det er at endringer man har gjort direkte i koden forsvinner når man oppdaterer et tema.
Gjør du endringer direkte i temafilene til et tema som du har lastet ned, så vil disse endringene bli overskrevet når du oppdaterer temaet ditt. For å beholde de endringene du gjør, så anbefaler vi at du leser deg opp på «Child themes».
Det samme gjelder for endringer som du gjør på innstikk. En oppdatering av innstikket vil overskrive disse endringene på samme måte som ved temaene. Dette gjelder også hvis man gjør endringer direkte i koden til selve WordPress, men dette er nok ikke aktuelt for de aller fleste.
NB2! Ta alltid backup før du oppdaterer
Du bør jevnlig ta backup av nettstedet ditt uansett, men du bør alltid ta en fersk sikkerhetskopi før du oppdaterer WordPress-plattformen eller noen kritiske innstikk. Det er aldri sikkert at oppdateringen går slik man hadde planlagt, og du sparer deg for svært mye bry dersom du har en sikkerthetskopi liggende om du skulle få noen problemer i oppdateringsprosessen.
Det finnes mange innstikk som gjør denne jobben for deg, og det koster heller ikke noe. Vi anbefaler at du bruker et gratis innstikk som heter BackWPup. Her kan du laste ned hele nettstedet pluss databasen uten noe mer om og men.
«Being too busy to worry about backup is like being too busy driving a car to put on a seatbelt.»
– T.E. Ronneberg
Derfor bør du holde WordPress oppdatert
Det er mange grunner til at man bør holde WordPress oppdatert, som for eksempel at det stadig lanseres nye funksjoner og forbedret funksjonalitet som man ikke vil gå glipp av. Men den viktigste grunnen til at man bør gjøre det, handler om sikkerhet. Det avdekkes stadig nye svakheter i de gamle versjonene, og man er avhengig av å oppdatere for å «tette hullene».
For når det lanseres nye versjoner av WordPress, så kommer det alltid med en logg på hvilke endringer som ble foretatt. Hackere bruker ofte disse loggene for å finne måter de kan angripe gamle WordPress-installasjoner på.
Ikke minst så rettes det en hel del feil – eller «bugs» – i hver nye versjon av WordPress. Kanskje er det noe som ikke fungerer på nettstedet ditt, som automatisk fikses når du oppdaterer til en ny versjon. Egentlig er det ingen grunner til å la være å oppdatere, med mindre du har et svært lite og enkelt nettsted som har den funksjonaliteten det trenger.
Slik oppdaterer du WordPress
Det er ingen komplisert prosess å oppdatere WordPress i dag, og de fleste får det til på egen hånd. Så lenge du tar backup før du gjør en oppdateringen, så har du ingenting å bekymre deg for.
For å oppdatere WordPress, så går du simpelthen til kontrollpanelet for nettstedet ditt. Øverst her vil du automatisk få en beskjed dersom installasjonen trenger en oppdatering, men du kan også gå til Kontrollpanelet og velge Oppdateringer i menyen for å se alle oppdateringer som er tilgjengelige.
Via det samme menyvalget, så vil du også få muligheten til å oppdatere de innstikkene du har installert. Det samme gjelder for temaer. WordPress har en snedig «hurtigfunksjon» som lar deg oppdatere alle innstikkene på en gang. Denne er helt trygg å bruke, og sørger for at du kommer deg up-til-date på null komma niks!
Neste steg på veien
Vi håper denne femstegs-guiden har gitt deg en bedre forståelse av hva WordPress er, hvilke muligheter det gir deg og ikke minst hvordan du bruker det. Vi minner om at dette kun er en nybegynnerguide, og at nettstedet vårt inneholder mange mer omfattende guider for deg som jobber med WordPress.
Lykke til videre på veien – send oss gjerne en e-post dersom det er noen guider du savner her på nettstedet!
1 – En introduksjon til WordPress
2 – Publisere med WordPress
3 – Bruke plugins i WordPress
4 – Endre og lage temaer i WordPress
5 – Oppdatere og vedlikeholde WordPress
Leave A Comment?