Spar penger når du handler mat

Spar penger på matVeldig mange synes de bruker altfor mye penger på mat. Mat er, i følge ekspertene, den største utgiftsposten etter bolig. Men det er også der det muligens er lettest å spare penger. Mange handler ofte, helt uten mål og mening. Man planlegger middagen ut fra hva man får lyst på når man er i butikken, og man fyker innom butikken rett etter jobb når man er veldig sulten. Da har man lyst på alt og handler gjerne masse man ikke trenger. Man eller orker ikke tenke på pris, så tar det som er lettest selv om det er både usunt og dyrt.

Nøkkelen til å spare penger, og samtidig kanskje spise sunnere, er planlegging. Sett deg ned, gjerne med en god kopp kaffe eller te, og bruk tid på å planlegge uka.

  • Planlegg middager for hele uka.
  • Tenk over hvilke matvarer du kan bruke på flere middager, slik at det blir mindre som går i søpla. Har du for eksempel poteter en dag, beregn slik at du kan lage potetmos eller fløtegratinerte poteter dagen etter.
  • Legg inn et par dager i uka hvor man kan spise rester til middag. Ha for eksempel to dager med forskjellig middager og ha rester dag nummer tre.
  • Har man meieriprodukter som går ut på dato, eller det er igjen litt rømme eller en fløteskvett etter fredagstacoen og lørdagskosen, lag vafler til lunsj eller kveldskos på søndagen. Tenk mindre svinn og bruk opp det som er i kjøleskapet.
  • Skriv alltid handleliste, og følg den.
  • Heng gjerne et ark på kjøleskapet hvor alle kan skrive opp matvarer etter hvert som det blir tomt. Da er det lettere å holde oversikt over hva som trengs og handles.
  • Følg med på holdbarhetsdato, og bruk de varene med kortest holdbarhet først, eller putt eventuelt varer i fryseren hvis du ikke får brukt det før datoen. Igjen – mindre svinn!
  • Lag større mengder enn det som trengs til en middag, og frys ned.
  • Lag mat fra bunnen av.
  • Bruk opp grønnsaker og lag en deilig suppe. Supper kan varieres i det uendelige, og går fint å fryse ned.
  • Spis matpakke – dropp å kjøpelunsj i kantina, lag med deg matpakke hjemmefra. Det må ikke bare være brødskiver, man kan fint ha med middagsrester om det er kjøleskap på arbeidsplassen. Eller man kan ta med resten av salaten som ble igjen fra gårsdagens middag.

Les også: Prosentregning – Hvordan regne prosent

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?