Tips for å slutte å røyke

Tips for å slutte å røykeNikotin er meget avhengighetsskapende, og det tar derfor både tid og viljestyrke for å slutte. Forskning viser at de fleste røykere ønsker å slutte, og at de er klar over de helseskadelige effektene av tobakk. Allikevel viser det seg at 85% av dem som prøver å slutte på egen hånd ender opp med å røyke igjen innen kort tid – mange allerede etter bare én uke.

I denne artikkelen skal vi ta for oss råd og tips for hvordan du kan slutte å røyke.

Nikotinrelaterte symptomer

Som nevnt ovenfor er sigaretter meget avhengighetsskapende. Nikotin i sigaretter påvirker hjernen, og gir brukeren en lykkefølelse.

Sigarettrøyking gir et raskt opptak av nikotin, og allerede etter 10 sekunder etter inhalering oppnås maksimalt nikotinnivå.

Mange opplever derfor et sterkt niktoinsug uten sigaretter. Symptomer er gjerne irritasjon, angst, tap av konsentrasjon, søvnproblemer og økt apetitt. Noen føler disse symptomene allerede etter bare et par timer uten en røyk.

Disse følelsene er naturligeø det er ren kjemi foråsaket av hvordan nikotin påvirker kroppen. Etter noen dager vil disse symptomene nå sitt makspunkt, og innen noen uker har de avtatt kraftig.

For noen hjelper deg å bare ”gjøre noe”, ta en pause og litt frisk luft, mens andre sverger til meditering eller å tygge tyggegummi. Ingen av disse gir deg nikotin naturligvis, men det er en måte å koble av når du normalt ville tatt en røyk.

Ha et klart mål for hvorfor du ønsker å slutte

 Det aller viktigste er at du har en grunn til å slutte. Spør deg selv hvorfor du ønsker å slutte å røyke, og når du føler røykesuget, tenk over hvordan røyk påvirker ting som helsen din, utseendet ditt og familien.

 For mange hjelper det å skrive ned hvorfor du ønsker å slutte. Bare det å få ordene ut av hodet og ned på papiret gjør det mer virkelig. For eksempel: “Jeg ønsker å slutte å røyke for å kunne leve et aktivt liv med familien”, eller ”jeg ønsker å slutte å røyke for å spare penger”.

Det finnes flere gode apper for smarttelefoner, både relatert til røykeslutt og for å danne en vane. Appen ”Slutta” (tilgjengelig både for iPhone og Android) fra Helsenorge har hjulpet mange nordmenn å slutte med røyk og snus. Her får du daglig motivasjon, statistikk, råd og tips.

Det sies at det tar 30 dager å skape en ny vane, og det å kunne krysse av en røykfri dag i en kalender eller å se daglig fremgang via en app hjelper motivasjonen.

Sett den en dato for når du ønsker å slutte. For hver dag du greier å holde deg, kryss den ut i kalender eller på appen.

Det å sette en dag et par dager i forveien, gir deg tid til forberedelse. Start gjerne en helg, eller en dag du vet at du ikke kommer til å være stresset i forbindelse med jobb eller aktiviteter.

Metoder for å slutte å røyke

Å slutte ”cold turkey” – å slutte på dagen – fungerer for noen. For andre er det bedre å kutte ned på røykingen gradvis. For eksempel kan du sette en plan for at du bare skal kutte ned med en sigarett hver dag.

Mange sverget til å bruke e-sigaretter som denne typen her. Dette er et nikotinfritt alternativ, og som meditering og frisk luft hjelper det deg å ta et avbrekk. Det kan også hjelpe med de sosiale sidene av røykeslutt, og lar deg ta en ”røykepause” uten å nikotin.

Mange sier at det hjelper dem å slutte å røyke, og nyere forskning har vist at e-sigaretter kan ha en effekt  når det kommer til røykeslutt eller å kutte ned på mengden sigaretter. Andre studier viser at e-sigaretter som inneholder nikotin (som ikke selges i Norge), kan ha motsatt effekt og på lenger sikt re-aktivere røykevanene.

Det aller viktigste tipset når det kommer til røykeslutt, er å gjennomføre planen – uansett hvor vanskelig og umulig det kan føles.

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?