Tips til øvelser for deg som er fotballtrener

Tips til øvelser med ball fotballtreningFirkant, overtallspill

Marker en eller flere firkanter med kjegler. Spill gjerne seks mot to, fire mot to osv (vurder utfra ferdighetsnivå) Fem pasninger innad i laget med flest spillere gir poeng. Om undertallslaget tar ballen, skal den legges død og overtallslaget starter på nytt. Bytt på hvem som er på laget i undertall.

Formål: Pasning og bevegelse. Passer veldig bra som oppvarming.

Fang vesten

Merk et avgrenset område med kjegler eller lignende. Del ut en vest til hver enkelt spiller som de skal ha i bukselinningen. Hver spiller  fører ballen rundt og skal klare å fange flest mulig vester fra de andre uten å miste kontroll over ballen. (vestene som fanges må også festes i bukselinningen)

For å gjøre øvelsen vanskeligere begrenser du området spillerne beveger seg på.

Formål: Ballkontroll og overblikk ( orientere seg for å beskytte ballen) Passer bra som oppvarming.

Småspill (en mot en. to mot to)

Lag flere små baner og del opp i lag med få spillere. Banen markeres med hatter (kjegler) og det blir mål når et lag stopper ballen på mål linja (du trenger ikke sette opp vanlige mål). Spill mest mulig kontinuerlig uten brudd i spillet.

Formål: Mye ballberøring, bruk det individuelle registeret til hver enkelt.

To mot en + keeper

To og to spillere går sammen om en ball. Disse skal i samarbeid utfordre forsvarspiller og keeper å prøve å få mål. Bytt på hvem som er forsvar og keeper.

Formål: Bevegelse med ball, taktiske valg, (gå selv eller spille?) avslutnings teknikk.

Pasning og medtak

To spillere sammen om en ball. X1 spiller pasning mellom to kjegler til X2 som står 1‐2 meter bak kjeglene. X2 skal på færrest mulige berøringer ta med ballen på utsiden av en av kjeglene og spille ballen tilbake til X1. Etter pasningen beveger X1 seg tilbake slik at han er midt i mellom de to kjeglene igjen. Bytt roller etter 10‐15 repetisjoner. Avstand mellom X1 og X2 kan være 8‐10 meter.

fotballtrening piler

Formål: Presisjon, retning og hardhet i innsidepasninger. Retningsbestemte medtak.

Pasning og medtak 2

Tre spillere sammen. To av spillerne stiller seg opp med 10-15 m avstand med en spiller i midten. Spillerne i hver ende har ball. Spiller i midten skal møte en spiller, rope JA! for å få pasning som spilles tilbake til spiller som ga pasning. SÅ snur spilleren i midten seg mot spilleren på den andre siden og gjentar det samme. Bytt spiller i midten etter totalt 20 pasninger. Utifra nivået til spillerne bestemmer du om de skal dempe ball eller spille på direkten.

Fotballtrening piler 2

 

Formål: Presisjon, retning hardhet i innsidepasninger i tillegg til bevegelse og kommunikasjon (møte ball, rope JA!)

Spilløvelse (Kamp)

Sett opp bane. Spill gjerne 3 mot 3 på normale mål uten keeper. Banen bør ikke være alt for lang. Du kan også spille 2 mot 2 eller 4 mot 4. Tilpass banestørrelse etter antall spillere. Vanlig fotballkamp med den begrensingen at det kun er lov til å score mål på direkte skudd.

Formål: «Tvinger fram» pasningspill, bevegelse og skudd. Fin øvelse for å få flest mulig involvert i spillet.

Engelsk Bulldog

Veldig populær øvelse blant de yngste. Marker et område (På størrelse med en 5`er bane om du har 15 spillere) Plukk ut en «Bulldog» som plasser seg midt i feltet uten ball. Resten av spillerne har ball og skal føre ballen i beina over til motsatt side uten at bulldog`en tar ballen og sparker den ut av feltet. Spillerne som blir fanget blir med som bulldog på neste runde. Øvelsen pågår til alle har mistet ballen. Terp på at alle skal ha kontroll på ballen til enhver tid (klistret til foten) Oppmuntre spillerne til å legge inn finter osv.

Formål: Først og fremst mye moro, men her øves det på ballkontroll i størst mulig fart og gjenvinning for Bulldogene. Passer bra som avslutningøvelse.

Kjegleslalom med avslutning

Sett opp tre kjegler 15-20 meter fra mål, på hver side av banen (Se tegning) Spillerne stiller seg opp på rekke. Ballen føres mellom kjeglene med utside og innside av foten. Når siste kjegle er passert skal ballen føres innover i banen med utside av foten på ett touch før det avsluttes på mål. Etter avslutning skal spilleren ta med seg ballen å gå over på andre siden for å gjøre øvelsen på nytt.

Formål: Ballkontroll, vending og avslutning. Ved å ha to rekker på hver side av banen får spillerne øvd med både høyre og venstre fot.

«Doggies» med ball

I tillegg til å ha bra teknikk, er det essensielt at spillerne har tempo i kroppen, både med ball og i gjenvinningsfasen. Gå sammen to spillere med tre baller hver. Sett opp tre kjegler med 5-10 m avstand. Spiller 1 (S1) skal føre første ball til kjegle nr en, returnere i full fart, hente ball nr to som skal føres til kjegle nr to osv.. Når alle ballene er plassert ved kjeglene og S1 er kommet tilbake til utgangspunktet, skal Spiller 2 (S2) løpe til kjegle en, føre ballen tilbake til utgangspunktet, løpe til kjegle to, føre ballen til utgangspunktet osv. Kjør fem repetisjoner eller mer med høy intensitet, organisert som stafett.

Formål: Føre ball i høy hastighet, vending med og uten ball. Hurtighet og kondisjon.

Kjegleslalåmstafett med avslutning på små mål

Del opp i to eller flere lag (to-fire på laget) sett opp kjegler og mål som vist på illustrasjonen under. Gi hvert lag samme antall baller som de skal ha på «startstreken». En og en skal så føre ball gjennom kjeglene før man avslutter på mål. Når alle ballene er brukt opp skal laget samle sammen ballene som ble skutt utenfor mål å begynne med føring igjen. Laget som først får alle ballene i må vinner.

Les også våre artikler om Nordlys og Yr vs Storm.

Les om Ebeneezer Cobb Morley

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?