Slik velger du riktig hvitvin til ost

Slik velger du riktig hvitvin til ost

Hvitvin matcher som regel flere typer ost enn rødvin. Dette er blant annet fordi røde viner inneholder mer garvesyre. Viner med mye garvesyre passer spesielt dårlig til unge oster. Tannin binder nemlig opp fett og gir en kalk-aktig og metallisk smak dersom det kombineres med en ung ost. Rødvin er også oftere kraftigere, noe som kan overdøve de mer myke smakene fra osten. Som en hovedregel bør vinen være friskere og mer fruktig, jo ferskere osten er.

Fremhev, ikke overdøv

En fersk ost inneholder mye fuktighet, som gir osten en myk og tiltalende tekstur. Ettersom osten eldes, fordamper fuktigheten slik at proteinene og fettet i osten blir mer fremtredende. Fettet og proteinene er rike på smak, derfor vil en eldre ost som regel smake mer enn en ung ost. Ost som eldes plukker også opp en del aroma alt ettersom hvor den er lagret. For eksempel ha brie ofte en jordlignende aroma, emmentaler kan få nøtteaktig aroma mens blåskimmerost vil få en ganske sterk smak fra muggen som utvikles i osten.

På samme vis som oster utvikler seg, får også vin forskjellig karakter fra mange faktorer. Vellagrede viner får mer kompleksitet og nyanser mens unge viner er mer friske og spenstige, ofte med god fruktighet. Hvordan vinen lagres spiller også en viktig rolle.

Her er noen grunnleggende råd om hvordan du finner hvitvin som matcher osten best:

Hvitvin til blåskimmerost

Mange blåskimmeroster passer godt til portvin, fordi portvin er sterk og søt, ikke fordi den kommer fra røde druer. Vil du prøve hvite viner til slike oster, kan du godt bruke Tokaji, Sauternes, samt tysk Spätlese eller Eiswein.

Hvitvin til myke og ferske oster

Oster som Chèvre, Mozzarella, Feta, Brie, Camembert og lignende, matcher veldig godt med hvite viner som Chablis, Pinot Gris, Gewürztraminer, Riesling og Chenin Blanc. Musserende viner som Cava og Champagne passer også meget bra.

Hvitvin til medium lagrede oster

Ost med medium lagring, og som er litt hardere i konsistensen, er for eksempel Emmentaler, Jarlsberg, Cheddar, Manchego og Edamer. Hvitvin som passer godt til disse kan gjerne ha litt mer kropp, og en smule mer skarphet. Prøv med Chardonnay, hvit Burgunder, Viognier og Pinot Blanc, eventuelt også musserende med god årgang.

Hvitvin til harde og vellagrede oster

Til harde og vellagrede oster som Gauda, Chesire, lagret Cheddar, Gruyère og Asiago, kan man velge hvite viner med god kropp, for eksempel lagret Burgunder eller Bordeaux, Rhône-blandinger, Viognier og søtere Riesling-viner. En vellagret Champagne vil også gi en god kombinasjon.

Les om forskjellige ostetyper her.

Les også vår artikkel om Vinmonopolet sine åpningstider.

Was this article helpful?

Related Articles

Leave A Comment?