Velg den rette idrettsgrenen for deg

Kjenner du på at det er på tide å ta i et tak? Er formen blitt dårligere og du ønsker å gjøre noe med det, men du vet egentlig ikke helt hvilke idrett du skal velge. Å velge den rette idrettsgrenen vil være av stor betydning for hvor lenge du vil holde på og hvor stor motivasjonen din er for å gjennomføre økter. Vi kan hjelpe deg med å tenke over hva du bør vurdere før du kommer i gang med treningen din.

Kjenn etter på dine styrker og svakheter

Det er av stor betydning at du velger en sport du er god i og liker. Hvis du ikke har veldig god koordinasjon, er kanskje ikke dans eller tennis de beste valgene for deg! Dykking eller løping kan være mer riktig for akkurat deg. Det er også en faktor om du vil være sosial samtidig som du trener eller helst liker å holde på for deg selv. I tillegg er det også viktig å finne en fysisk aktivitet som utfordrer deg slik at du ikke kjeder deg for fort, for da vil du gjerne unngå øktene etter hvert.

Dersom du er usikker på hva som er dine styrker og svakheter, så prøv å undersøke litt rundt dette. Ta en prat med venner eller familiemedlemmer som har vært aktive i forskjellige idretter og som kan veilede deg litt. Eller du kan se på nettet for å lese deg opp om ulike aktiviteter. På den måten kan du få et godt inntrykk av hva som kan passe best for deg og om du vil føle mestring med denne formen for aktivitet.

Vær ærlig om dine interesser

Det er lett for å bli fristet til å bare kaste seg rundt og melde seg på en idrett som høres spennende ut. Det kan være veldig fristende å melde seg på en sport fordi tanken på å gå ut og være aktiv fremstår som veldig positivt. Kanskje du er en seriøs gambler som spiller på live odds og dermed har god kunnskap om en type sport? Det betyr ikke nødvendigvis at akkurat dette er idretten for deg.

Velger du feil idrett for deg selv, vil interessen fort synke og hver trening vil føles som et ork i stedet for en morsom og gøy aktivitet. Sett derfor opp en liste fra en til ti, hvor du plasserer ulike idretter fra ikke er interessert i det hele tatt og opp til ti som betyr at du er veldig interessert. Husk å vær ærlig med deg selv og ikke lat som du trives med noe du innerst inne ikke gjør. Dette vil bidra til å sikre at du liker sporten du velger i årene som kommer!

Husk å starte forsiktig

Ikke begynn for hardt slik at du pådrar deg store skader fordi belastning blir for stor. Dette understrekes alltid av ekspertene, men det kan ikke bli sagt nok ganger. Vi vet hvor ivrig det er mulig å bli, både fordi formen blir bedre, fordi man opplever mestring og kanskje fordi kroppsfasongen blir mer positiv. Start med rolige økter og øk gradvis slik at du lar kroppen venne seg til aktiviteten. Her er det viktig å lytte til hva kroppen sier,  ikke gå på to harde økter dag etter dag. Dette fordi kroppen din kanskje ikke vil gi deg beskjed om å restituere før på dag to etter den harde økten.

Tenk over hvor mye tid du har tilgjengelig

Det mange av oss gjør feil er å starte for hardt og for mye. Dette holder gjerne de første ukene, men fort ser man at tiden rett og slett ikke strekker til. Det er viktig å være realistisk med hensyn til hvor mye tid du faktisk kan bruke på den idretten du ender opp med. Arbeide du fulltid, har barn eller hund, eller foreldre som krever hjelpe, bør du nok ikke satse på en aktivitet som krever at du trener opptil tre timer per dag. Har du derimot ingen store forpliktelser i livet, trenger ikke dette være avgjørende for deg.

Finn ut av kostnadene

En ting du bør være klar over er at det utgiftene med idrett varierer mye. Du tenker kanskje at det å løpe ikke krever noe, men her bør du for eksempel ha gode sko når du skal tilbakelegge mange mil. Enkelte andre aktiviteter, som randonee, klatring og dykking,  krever svært dyrt spesialutstyr og kanskje også at du reiser langt for å kunne gjennomføre den. Et tips for deg som trenger nytt utstyr er å sjekke bruktmarkedet. Her kan du finne utstyr som knapt er brukt til en mye rimeligere sum.