Zind-Humbrecht Vingårdsbesøk-og-smaksnotater

Zind Humbrecht – Vingårdsbesøk og smaksnotater

Alsace har et mangfold av vindyrkere som lager rike og presise viner av forskjellige hvitvinsdruer. Området er derfor veldig attraktiv å bruke for Sommelierer som skal matche ulik mat, men også for privatpersoner som ønsker å smake karakter og mineralitet. Domaine Zind Humbrecht er en av områdets ypperste vinprodusenter.

Jeg hadde gleden av å besøke Domaine Zind-Humbrecht nå i desember og jeg ble tatt godt i mot selv om det var travelt hos de med logistikk nå rett før jul. Familiene Zind og Humbrecht har en gammel historie, der sistnevnte har holdt på med vin siden 1620. Giftemål gjorde at selve ”Domaine Zind-Humbrecht” oppstod i 1959. Olivier Humbrecht er nå manager for eiendommen, og er faktisk selv utdannet ”Master of Wine, som første franskmann.

Zind Humbrecht besøk 1

”Frèdèrique Baltzinger, som er ansvarlig for det franske markedet, hadde satt av tid og viste meg rundt. ”Vi har egentlig ikke så ofte besøk”, kunne hun fortelle meg. De flyttet selve vineriet sitt hit i 1992, på et sted som ligger 8 km utenfor den sjarmerende byen Colmar og som kanskje er årsaken for at turistbølgen ikke tar turen. Colmar er navlen for vinproduksjon her i Alsace, og ligger ca 30 min togtur sør for Strasbourg i Alsace. Selve ”vingården” er ganske minimalistisk i utseende, men en skatt skjulte seg i kjelleren.

Frèdèrique beklaget seg, og sa at de ikke hadde et eget ”room for tastings”, så vi måtte ta smakingen i kjelleren. Jeg nektet ikke på det, for å si det slik. Kjelleren bestod av store eldre fat, der 2015 og 2016 årgangen var under produksjon. Ellers var det et fint trebord i kjelleren så en kunne nyte både utsikt og de ulike vinene som ble presentert. Vinene har sakte fermentering, som kunne vare i over ett år. I fra begynnelsen av 90-tallet begynte de å tappe senere på flaske, til ca 12 – 18 måneder etter høsting. Zind-Humbrecht ble sertifisert organisk i 1998.

Totalproduksjonen hos Zind-Humbrecht med ca 40 ha vinmark er på 180- 200 000 flasker i året. De skiller litt på hvor vinene markedsføres og selges i de forskjellige markedene. Utenom Frankrike selv, var de viktigste eksportmarkedene USA, Storbritannia, Danmark og Tyskland. Men Frèdèrique  kunne forsikre om at Norge hadde også definitivt blitt et viktig marked de seneste årene. Dette er nok ikke en overdrivelse heller. 90-95% av den årlige produksjonen på mellom 4000-6500 flasker av Monopol-marken ”Clos Hàuserer”, eksporteres til Norge. Vinen har som kjent blitt kåret til beste basiskjøp et par år på rad nå, og det er en anerkjennelse til  norsk vininteresse at vi her i kalde nord prioriteres. ”Det står ikke på etterspørselen, for å si det slik, kunne Frèdèrique smilende fortelle meg.

Zind Humbrecht besøk 2

Som mange vinprodusenter i Alsace har Zind-Humbrecht et bredt utvalg men vinplotter i mange av de nærliggende stedene i Alsace. Jeg nevner kort Rangen de Thann (5.5 ha), Clos Hàuserer i Wintzenheim (1,2 ha) Brand i Turckheim (2,4 ha med kun Riesling), og Clos Windsbuhl i Hunawihr (5.15 ha). De lager vin av forskjellige druer, som Muscat, Pinot Gris, Chardonnay (sic!), Gewurstraminer og selvfølgelig Riesling. De forskjellige vinmarkene påvirkes også her av kvaliteten (beliggenhet, skråning, og jordsmonn), og arbeidet i marken. (drenering, lavere utbytte osv)

Det er også forskjellige druetyper i de forskjellige plottene, som for eksempel Riesling og Pinot Gris i Windsbuhl-vinmarken som gjør at de har et bredt utvalg av vin. Det gjør Zind Humbrecht attraktive hos restauranter, men en utfordring kan være at omfanget og kvalitetsforskjellene kan bli forvirrende for den vanlige vin entusiast.

Likevel skjønner jeg ønsket om å vise bredden. Jordsmonnet i de forskjellige vinmarkene er så forskjellige og gir ulik karakter på vinene. Her er det fra kalkstein, Granitt, og vulkanstein. I tillegg treffes de av ulikt vær. Som for eksempel kunne jeg lese av 2015 sin årgangsbeskrivelse (laget av Olivier Humbrecht selv) at den 14 august regner det kun 9mm i Herrenweg men hele 43mm i Clos Hàuserer, som kun er en distanse på 2 km fra hverandre.

Zind Humbrecht Besøk 3

Men jeg fikk smakt en rekke av deres viner beskrev Frèdèrique de siste års årganger fra 2013 til årets som nå var kommet i hus. Som flere områder i sentral-Europa blir Alsace preget av været, og årgangene blir raskt veldig forskjellige, på godt og vondt.

Frèdèrique viste meg at de hadde startet med en fiffig merking på flaskene sine, men en indeks fra 1-5 som beskriver nivå av sødme. 1 er tørt, og 5 indikerer svært søtt. Med deres rike omgang av vinområder og bruk av forskjellige druer kan merkingen hjelpe når en skal velge en vin til sitt bruk.

Jeg fikk skrevet en god del smaksnotater og ble hele tiden tatt godt vare på av Frèdèrique som besvarte, eller løp opp kjellertrappene, for å finne svar på mine spørsmål. Etter ca 2 timer på besøk takket jeg høflig for meg etter et hyggelig besøk.

Beskrivelser av Zind Humbrecht sine egne erfaringer av årgangene finner dere i egen fane samt egen fane med smaksnotatene etter besøket.

Zind Humbrecht smaksnotat

2014 Zind

En vin med blandingen Chardonnay og den mindre kjente druen Auxerrois. (Kalles gjerne søsken til førstnevnte.) Vinstokkene har nå rukket å bli 25 år gamle. Jordsmonnet er av kalk, og vinmarken ligger sør og østvendt i Windsbuhl. Jeg fant denne vinen rik og eksploderende aromatisk frukt fra glasset med limesaft og sitron. Vinen var forførende med god mineralitet, sitron og melon på smak. Jeg fant denne som en herlig ukomplisert ”bordvin” som vil passe til enkle fiskeretter.  En vin som bør importeres til Norge. 90p.

2014 Rotenberg Pinot Gris

Vinmarken ligger vest og på nordsiden av Hengst. Jordsmonnet er veldig steinete, og er rød i fargen da den er rik på jern. Vinen  oppleves tørr, som sikkert skyldes kun 2,5g restsødme. Vinen har tydelig aromaer av honning og sitrus. Vinen er rund, med kraftig sitrus, mineralitet, og røyksmak som preger vinen. Jeg syntes denne var litt kjedelig. 89p.

2013 Rotenberg Pinot Gris

Mer ekspressive aromaer på denne i forhold til 14-årgangen. Tydelig sitrus og nektar duft. 13`hadde mer restsødme, 5.3g som hjalp vinen. Vinen er mer rik og kompleksitet, tydelig terroir med Sitrus, eple, kalk og mineralsk smak med god lengde. Denne vinen ønsker de inn på det norske markedet til neste år. Flott valg, den er spesielt herlig til forskjellige fiskeretter. Vil lagre godt. 92-93p.

2014 Brand Grand Cru Riesling

Vinmarken deres ligger Turckheim og ligger sør, sør-øst som gjør at marken får god tilgang til sol og blir skjermet fra nordavindene. Det er litt forskjellig jordsmonn i deres mark I fra Granitt rik på sporstoffer til kalkstein som gir bedre hydrering og mineraler. Kanskje var dette årsaken til at vinen var saltpreget, men også kompleks med lang fylde av blomster og mineraler. En god vin som vil utvikle seg I tiden framover. Ikke til salte fiskeretter. 92-93p.

2014 Clos Windsbuhl Riesling

Ligger i Hunawihr, ca 15 km fra Colmar og vinmarken deres ligger sør, til sør øst. Gjennomsnittsalder er ca 40 år på vinrankene. Marken ligger i forholdsvis skrående, med ca 15-40% helling. Som nevnt er jordsmonnet veldig ulikt på de forskjellige vinmarkene.  Denne er rik på leire og kalk. Årgangen blir nok veldig værpreget. Restsukker-nivå er på 10 g/l. Vinen hadde en gylden mørkere farge og framstår med ekspressiv syrlig eple og mineral på duft. På smak er vinen tydelig i ubalanse. Dette er ingen sammensatt vin enda. Framstår litt småsøt med melon, floral og sitrustoner, selv om syren er der. Frèdèrique anbefalte å ha flasken åpen et døgn hvis den skal drikkes nå. Jeg har en magefølelse at denne vil bedres med tid. 90-92p.

2014 Rangen de Thann Clos-Saint-Urbain Grand Cru Riesling

Jeg skjønner at Rangen De Thann er kanskje husets bedre plott. Frèdèrique fortalte at det er fem produsenter som har mark i denne indrefileten av et område. Vinmarken er ganske så bratt, en får litt Rheingau-følelse av å se marken. Høyden ( 350-450m o/havet), og beliggenheten til den mindre fjellkjeden “Vosges”, gjør at denne vinmarken er en av de siste de høster i. Selve jordsmonnet er mørk vulkanstein som setter en fin mineralsk preg på vinen. Det er 40-60 cm dekke, som gjør at røttene må gå dypt.

Fargen på 14-årgangen er fin gyllen, men sjenert på duft med lukket frukt. På smak er den mer med, med kompleksitet og fylde. Vinen er mer sammensatt og balansert enn “Clos Windsbuhl”. På smak er det jord, sitron, stikkelsbær, mineral og lett røyk som preger den. Selv i en vanskelig årgang, lager Zind-Humbrecht en utmerket vin som bare vil utvikle seg til det bedre de neste 5 årene. 94p.

1996 Hengst Grand Cru Gewurstraminer

Vinmarken ligger rett sør for Wintzenheim og jordsmonnen er preget av kalkstein. Gjennomsnittsfallet er på 30%, og vinmarken ligger sør-øst. Vinranken har faktisk en gjennomsnittsalder på 62 år. Vinen var rund og kompleks, med litt salt og bitterhet i finishen. Vinen smakte sterk honning, marsipan og nøtt. Fortsatt litt syre i den, men totalopplevelsen var at denne var på retur. 91p.

2013 Hengst Grand Cru Gewurstraminer

Gylden fin farge. Vinen var litt sjenert på duft, men noe søt frukt. Smak var det mer kompleks og rund, men søt hint av melon, nektar og krydder. Vinen har ganske høy restsødme, 45 g/l, noe som kommer igjennom, men ikke mer en forventet. Lang ettersmak. 91-92p.

Zind Humbrecht årgang 2013

Årgangen 2013 omtaler de selv som en suksess i et kontrast år der de opplevde både meget vått vær, men også tørke. En sen vinter gjorde at knoppespretten var i slutten av april, den seneste i de siste år. Mai var også en vanskelig måned som forsinket selve blomstringen til slutten av juni. Heldigvis ble den vanskelige starten kompensert med en veldig varm og tørr sommer. Det kan bli for meget også, og august startet med varme som begynte å stresse plantene. Storm den 6 august reduserte avlingen med 10-40%, men heldigvis fikk de tilbake med at følgene av stormen forebygget sykdommer på plantene. Etterlengtet regn kom i september og druene var klar for å plukkes fra 26 september. Zind-Humbrecht begynte å plukke druene noen dager tidligere enn den offisielle starten. Dette viste seg å være en god vurdering. 5. Oktober kom det et heftig regnfall som ble etterfulgt av drastisk temperaturfall. Den tidlige innhøstingen gjorde at druene gjæret ganske raskt, men pågrunn av klimaet og det høye syrenivået tok det nesten 1 år før prosessen var endelig. Dette gjaldt spesielt for Riesling. Avlingen ble liten dette året, men de mener selv at dette gav vinen mer kompleksitet, og at vinene eller er preget av friskhet, eleganse og syrlighet.

I 2014 opplevde de nye erfaringer med både positivt og negativt fortegn. Vinteren var mild og tørr, med sjelden frost i markene. Knoppespretten var derfor tidligere enn vanlig og blomstring begynte allerede i mai. Sommeren var preget av vanskelige tider. Varmebølge opp til 37 grader og kraftig regnfall gjorde plantene kunne lett bli utsatt for sykdom. Men på grunn av hardt grunnarbeid i vinmarkene unngikk de stort sett dette. August ble heldigvis kjørligere som gjorde at vinene fikk fin syrenivå i denne årgangen.

Dog ble det et problem med asiatiske bananfluer (drosophila Suzukii) som hadde et luksusår i 2014. Spesielt Muscat d`alsace og Gewurstraminer ble rammet. Innhøstingen skjedde i tidsrommet 10 september – 10 oktober, men i hovedsak i de to siste ukene i september. Fermenteringen var litt raskere dette året, utenom for Riesling-druen. Selve seleksjonen av druene var hard i 2014, og gjorde at innhøstingen ble dobbelt som dyr som en ordinær innhøsting. Flueproblematikken og den harde selekteringen førte til at det ikke ble laget ”lieu-dit” eller Grand Cru Gewustraminer dette året. Gewurstraminer fra planter med kalkjord laget de i stedet for Gewurstraminer ”Roche Calcaire” og resten av druene laget de ”Gewurstraminer Turckheim” av. Pinot Gris Rangen de Thann, Clos Saint Urbain og Pinot Gris Jebsal ble deklassifisert dette året.

De synes selv at alle vinene har selv i en vanskelig årgang har god syrebalanse og modenhet. Alkoholnivået er medium. De tror selv at de tørre vinene har en veldig god potensiale til å utvikle seg med elegant struktur. De søte vinene har dog hatt et vanskelige år og vil kanskje ikke gå inn i historien som det bedre.

Zind Humbrecht årgang 2015

Også dette året startet med mildvær og regn, før litt tørke i februar og Mars, og så litt vått vær i igjen i Mai og Juni. Blomstringen skjedde stort sett tidlig juni i alle vinmarkene, med litt for varm temperatur som fortsatte i sommerhalvåret med varme opp i 38-39 grader. Dette stresset druene samt at de opplevde brente blader og druer. Solforbrenningen var mer ødeleggende enn nedbør dette året. Nedbør på slutten av sommeren hjalp, likevel var bærene mindre enn normalt. Litt kjørlig august ble igjen erstattet av høyere temperaturer i september. Det var åpenbart at druene savnet vann. Innhøstingen startet allerede 2 september og var avsluttet innen månedenes slutt. Hele 80% av innhøstingen var ferdig allerede halvveis i September.

Sukkernivået steg høyt, men heldigvis sank syrenivået like raskt. På grunn av tidlig innhøsting var de selv fornøyd med perfekt modenhet på vinen, og at vinene framstår foreløpig strukturerte, intens aromatisk og med god lengde. De tror selv at årgangen kan blir veldig god. Men svaret foreligger ikke enda, vinene blir ikke i flaske før februar 2017.

Zind Humbrecht årgang 2016

Året ble utfordrende i vinmarken. Det var en svært våt vår og når juni kom hadde forventet nedbør for hele året allerede ankommet. Det våre været hadde ført med litt tilfeller av mugg. Så da en nesten for tørr sommer kom, ble det hardt for vinstokkene som hadde blitt ”vant” med mye nedbør. Men tross av problemene ble det sjenerøst med utbytte og lite sortering i vinmarken. Alkoholnivået blir nok litt lavt, men modenheten ser ut til å være perfekt og meget pent balansert. Fermenteringen har nå startet, og det ser bra ut. Så blir det spennende å se hva kjellerarbeidet kan gjøre ut av en slik vanskelig sesong.

Artikkelforfatter:

Forfatter Andre BrattlandAndrè Brattland, 37 år (2016), har gått gradene fra nysgjerrig i vinfaget, til interessert og er nå selverklært entusiast. Er aktiv medlem i vinklubben «sentralburgunderne», og reiser utlands flere ganger i året for å dyrke vinfaget.

Leave A Comment?